Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

UvA maant krakers Spinhuis te verlaten; dreigt met kort geding

Henk Strikkers,
1 oktober 2014 - 11:25

Het College van Bestuur van de UvA heeft de krakers van de common room van het Spinhuis gesommeerd om voor morgen het Spinhuis te verlaten. Doen zij dat niet dan ‘wordt de UvA genoodzaakt over te gaan tot dagvaarding in kort geding en zal ontruiming worden gevorderd,’ zo stelt UvA-woordvoerder Yasha Lange. Kraker Joris van Wouden is geschrokken, maar heeft goede hoop dat hij nog wel even in de common room kan blijven.

Met grote tegenzin
Dat de Universiteit van Amsterdam actie zou ondernemen tegen de krakers, is voor de hand liggend. De UvA was niet blij met de kraak en nog minder met het door de krakers ingediende Wob-verzoek. De universiteit wilde, juist nu het Spinhuis leeg staat, werkzaamheden verrichten en asbestonderzoek wil doen. Daarna zou volgens de UvA een verbouwing plaatsvinden, waardoor het verhuurd zou kunnen worden aan derden. De termijn waarop de krakers worden gesommeerd te vertrekken – één dag – is wel bijzonder kort.

De UvA stelt dat zij het belang van de common room onderschrijft en dat er op de Roeterseilandcampus eveneens een common room zal ontstaan. Daarenboven staat in de brief ‘dat de UvA slechts met grote tegenzin zal procederen tegen haar eigen studenten. Zij vertrouwt erop dat het niet zover zal hoeven te komen en dat u en de uwen het Spinhuis vóór voornoemd tijdstip hebben verlaten’.

Krakers willen blijven
Dat zou zomaar eens ijdele hoop kunnen blijken. Joris van Wouden, woordvoerder van de krakers, stelt dat hij niet van plan is de common room te verlaten. ‘Vanmiddag overleggen we met onze advocaat en kijken we wat de mogelijkheden zijn. Ik heb er vertrouwen in dat de rechter ook zal inzien dat studenteninitiatieven een plaats verdienen op de universiteit en een betere invulling van het Spinhuis zal zijn dan een antikraakbestemming.’

Na de ontvangst van de brief zijn de krakers direct begonnen met het mobiliseren van hun achterban. ‘We plannen een benefietfeest en werken aan een petitie tegen de ontruiming. Volgende week willen we bij alle UvA-locaties langsgaan met die petitie.’ Of het dan al te laat is, weet Van Wouden niet. ‘Het zou kunnen, maar ik heb goede hoop dat het zo’n vaart niet zal lopen.’

Lees hieronder een interview met Van Wouden over hem en over de kraak dat vorige week in Folia Magazine stond.