Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse literatuur en samenleving is schrijver Arnon Grunberg benoemd tot honorary fellow aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De benoeming gaat in op 30 oktober ter gelegenheid van de opening van een tentoonstelling over hem.

Een aantal jaar geleden gaf Arno Grunberg zijn (literair) archief in bruikleen aan de Bijzondere Collecties. Die organiseert de komende maanden in samenwerking met het Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds een tentoonstelling over zijn leven, oeuvre en schrijverschap. Voor de tentoonstelling, die als motto meekrijgt ‘Ich will doch nur, dass ihr mich liebt’ wordt geput uit Grunbergs ‘levende’ archief.

GrunbergLab
Om de tentoonstelling van een educatief karakter te voorzien krijgt Grunberg de komende maanden ook een onderwijsopdracht: als honorary fellow – een tijdelijk eredocentschap – zal hij colleges geven en een publiekslezing verzorgen. De colleges staan in het teken van privacy en surveillance en samen met studenten wordt een game ontwikkeld. De colleges van Grunberg worden afgewisseld met colleges over Grunberg. Deze colleges vinden plaats in het ErfgoedLab van de Bijzondere Collecties, dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt in het GrunbergLab.

Tijdens het schrijven van zijn novelle Het bestand werd bij de schrijver zijn hersenactiviteit gemeten. In het GrunbergLab wordt bij lezers hetzelfde gemeten terwijl ze Het Bestand lezen. De resultaten worden vervolgens vergeleken met de eerdere metingen bij de schrijver, met als doel het leren modelleren van emoties en creativiteit.

Arnon Grunberg debuteerde twintig jaar geleden met de roman Blauwe Maandagen. Sindsdien is zijn naam niet meer weg te denken uit de Nederlandse letteren en uit de media. Zijn werk is vertaald in dertig talen.