Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Update: Krakers wobben UvA om toekomst Spinhuis

Henk Strikkers,
24 september 2014 - 09:00

De krakers die zich inmiddels al tweeënhalve week in de common room van het Spinhuis bevinden hebben de UvA een informatieverzoek via de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) gestuurd. Daarmee willen ze te weten komen wat de UvA van plan is met het leegstaande Spinhuis. Dat vertelt Joris van Wouden in een interview dat deze week in Folia Magazine staat.

Volgens Van Wouden is besloten om een Wob-verzoek in te dienen, omdat de krakers zich ‘gepiepeld’ voelden. ‘De UvA gaat heel typisch met ons om. Ze sturen een communicatieman op ons af die de boel gaat managen, terwijl hij niets kan beslissen. Het enige wat ie kan is lekker praten en met ons onderhandelen zonder dat we dichter bij een compromis komen,’ zo vertelt Van Wouden.

‘Wij willen graag weten wat er met het Spinhuis gaat gebeuren, zodat we weten hoe lang we hier kunnen blijven. We weten ook wel dat we een keer weg moeten. De UvA hult zich echter in nevelen wat betreft de toekomstige bestemming. Ze geven geen antwoord op onze vragen en stellen zich heel bureaucratisch op.’ Hij vervolgt: ‘Als ze het graag bureaucratisch willen spelen, kunnen wij dat ook. Daarom hebben we dat Wob-verzoek ingediend.’

Wob
De Wet Openbaarheid Bestuur is bedoeld om bestuursorganen te dwingen alle informatie – met uitzondering van bedrijfsgevoelige en privacygevoelige informatie en informatie die de veiligheid van personen of de staat in gevaar kan brengen – te openbaren. Aangezien de Universiteit van Amsterdam een bestuursorgaan is, valt ook zij onder het toepassingsbereik van de wet.

De Universiteit van Amsterdam heeft in beginsel vier weken om aan het verzoek te voldoen en de informatie aan de krakers over te maken. Ze kan dit door een gemotiveerde brief aan de krakers verlengen tot in totaal acht weken. Dat betekent dat zij uiterlijk dinsdag 11 november de documenten aan de krakers moet overhandigen,

Update 24 september 2014 11:05 uur UvA-woordvoerder Yasha Lange laat weten dat hij zich niet herkent in de uitspraken van Van Wouden. ‘Alle gesprekken die namens de UvA zijn gevoerd, zijn gevoerd door de rector. Ik ben er een paar keer bij geweest en er is een keer iemand anders meegegaan, maar het gesprek ging steeds via de rector,’ laat Lange weten. Van Wouden ontkent dat niet, ‘maar er kwamen veel duidelijk ingestudeerde een-tweetjes tussen de rector en de woordvoerder voorbij,’ zo stelt hij.

De gesprekken waren volgens Lange steeds constructief. ‘De krakers wilden graag weten wat er met het Spinhuis zou gebeuren en wij hebben hen in een uitgebreid memo beschreven wat de plannen zijn. Bijvoorbeeld dat er gesprekken zijn met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en dat er een asbestonderzoek gepland moest worden.’ Lange vervolgt: ‘Daarna hebben we een Wob-verzoek ontvangen. Laten we zeggen dat wat ons betreft de gesprekken goed gingen en dat dit verzoek de procedure een stuk bureaucratischer maakt.’

Volgens Lange wordt het Wob-verzoek volgens de normale procedure behandeld en is nu nog niet te zeggen wanneer de studenten de documenten zullen ontvangen.

Lees hieronder een interview met Van Wouden over hem en over de bezetting.