Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
'Wij maken duurzaam lawaai om Wubbo te bedanken!’ roept Maurits Groen van de Solar Boat Parade, een duurzaamheidsfestival op het Westergasterrein, het publiek toe.

Daarmee doelt hij op de geluidloze, elektrische boten waar het evenement om draait. De organisatie achter het festival, De Groene Grachten, is gesticht door de in mei van dit jaar overleden Wubbo Ockels. De voormalige ruimtevaarder pleitte voor een duurzame, energie-neutrale grachtengordel waarna hij de organisatie in 2012 stichtte.

Na het overlijden van Wubbo Ockels, nam zijn vrouw Joos Ockels samen met andere initiators het stokje over. ‘Hij pleitte tot zijn laatste dag voor een duurzame wereld. Wij willen zijn idealen uitdragen en Amsterdam energieneutraal maken.’

Eco-toilet
De tweede editie van de Solar Boat Parade afgelopen zondag is dat zonder meer. Overal waar je kijkt kleurt het figuurlijk groen. Het eco-toilet, de installatie van de dj, de boten op zonne-energie, alles is klimaatneutraal.

De paradepaardjes zijn ‘de Formule 1 onder de elektrische boten’. Die sjezen op zonne-energie door de grachten van Amsterdam. De vaartuigen zijn ontwikkeld door studenten en medewerkers van onder andere de Hogeschool van Amsterdam. Dit jaar doen er voor het eerst ook buitenlandse studenten mee.

Als Joos Ockels het startschot voor de Solar Boat Parade geeft, schieten ze één voor één weg. De boten varen, het moet gezegd, als een zonnetje. Later op de dag nemen ze het in een slalom race tegen elkaar op.

Energieboer
Op het voor deze dag omgedoopte Plein van de Toekomst zijn veel duurzame bedrijven vertegenwoordigd. Tal van ecologische, duurzame initiatieven, zoals batterijen op zonne-energie (WakaWaka) of biologisch gekweekte planten (Kweek) zijn er te vinden. Ook kun je je eigen smoothie bij elkaar fietsen, je stroom bij een ‘energieboer’ kopen of investeren in een daktuin, bijenkorven incluis.

Het festival staat nog in de kinderschoenen. Écht druk is het niet en grote duurzame namen, behalve Tesla, ontbreken. Bovendien investeert lang niet iedereen die er komt gelijk in nieuwe isolatie of zuinige toiletpotten. Maar de meeste deelnemers en bezoekers lijken enthousiast en het potentieel om uit te breiden is groot.

De weg naar een energieneutraal Amsterdam is lang. Maar deze dag laat zien dat een volgende stap van een groene kruistocht is gezet.

 

 
Lees meer over