Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Update: Zomergroeters toch niet geschorst

Henk Strikkers,
23 juli 2014 - 14:08
De drie studenten Informatica die de toegang tot de gebouwen en de ict-faciliteiten van de Universiteit van Amsterdam was ontzegd, kunnen zich met ingang van vanmiddag op beide weer vrijelijk begeven. Dat zijn de studenten en de UvA onder toeziend oog van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) overeengekomen. De studenten werden verdacht van het versturen van een reactie op de zomergroet van UvA-collegevoorzitter Louise Gunning.

Zomergroet
Na het versturen van de zomergroet (pdf) van Gunning, stuurden de studenten ‘door slim wat bestanden te koppelen en mailadressen van Blackboard te halen’ een mail (pdf) naar ruim tachtigduizend adressen. Daarin ageerden zij tegen het passeren van de medezeggenschap en de clustering van bèta-activiteiten van de VU en de UvA.

Door middel van camerabeelden en wifi-inloggegevens wist de UvA drie studenten te traceren tegen wie volgens de UvA verdenkingen bestonden. Een vierde dader wist zij nog niet op te sporen, zo bleek tijdens de zitting. ‘Maar we hebben wel aanwijzingen in de richting van één persoon,’ stelde de vertegenwoordiging van de UvA.

Alle drie de studenten die de toegang tot ict-faciliteiten en UvA-gebouwen was ontzegd, werden volgens hun vertegenwoordiger Vincent de Haan disproportioneel getroffen door de ontzegging. Eén van hen dreigde zijn afstuderen mis te lopen omdat hij daarvoor aanstaande maandag een presentatie diende te geven.

Sancties van tafel
Alhoewel in het begin van de zitting de argumenten nog over tafel vlogen, was vrij snel duidelijk dat het CBHO op een schikking aanstuurde. De studenten waren echter verbolgen over de stugge en dreigende houding van de UvA, terwijl de UvA zich beklaagde over de non-coöperatieve houding van studenten.

De opmerking van De Haan dat niet veel mensen last hadden van de mail schoot in het verkeerde keelgat. Dat was logisch nadat bleek dat partners als het Netherlands Institute for Space Research SRON – dat de UvA en de VU met hun bètasamenwerking naar Amsterdam proberen te lokken – en scholieren die meededen aan de matching de mail ook hadden ontvangen.

Na hevige inspanningen van de rechter om de partijen te verzoenen en een tweetal overlegpauzes later lukte het hem om de partijen na een laatste ronde dreigementen samen te brengen. De drie studenten gaven betrokkenheid bij de actie toe in ruil voor het opheffen van de sancties en geen verdere juridische stappen.

Daarmee lijken beide partijen te krijgen wat ze willen. De UvA heeft een duidelijke waarschuwing afgegeven dat het dergelijke 'jeugdzondes' niet zomaar over haar kant laat gaan en de studenten kunnen verder met hun studie. Morgen praten beide partijen achter gesloten deuren verder over het voorval en komen onder meer de reden en de praktische uitvoering ten tafel.

Update (24-7-2014, 11.50 uur)
Volgens de studenten, die ook verantwoordelijk waren voor de bezetting van het Science Park begin juli, zijn er structurele problemen met de manier waarop het bestuur met de medezeggenschap omgaat.

'Tijdens de onderhandelingen bij de bezetting liet het bestuur vallen dat het binnenhalen van onderzoeksinstituut SRON, en daarmee het AFS, belangrijker was dan de mening van studenten en medewerkers. Toen een kleine week later een mail binnenkwam van Louise Gunning, de voorzitter van het bestuur, waarin op soortgelijke toon over de AFS werd gesproken, vonden wij het tijd dat de andere kant van het verhaal werd verteld.'


De studenten zeggen geen spijt te hebben van het versturen van de mail. 'Wij staan nog altijd achter de inhoud van de e-mail. De strijd gaat door tot de universiteit weer van de studenten, docenten, onderzoekers en het overige personeel is.' Wel zijn ze tot een schikking gekomen, omdat dit voor hen betekende niet meer geschorst te zijn. 'We zullen toegeven dat we de mail hebben gestuurd (bij deze) en aan de UvA uitleggen op welke manier precies. In ruil daarvoor zal geen enkele sanctie volgen en zij wij dus vrij om ons verhaal te vertellen.'

Woordvoering van de UvA laat weten zich niet te vinden in dit beeld van de betrokkenheid van de mezezeggenschap. 'Er zijn juist de afgelopen periode veel en vaak gesprekken geweest met de medezeggenschap,' aldus woordvoerder Yasha Lange.

Lees de hele reactie van de studenten hier (Reactie studenten schorsing). Deze is ook te lezen op de site van Studentenpartij Lief.