Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

UvA schorst drietal om sturen reactie zomergroet

Henk Strikkers,
23 juli 2014 - 09:04
De Universiteit van Amsterdam heeft drie studenten voor zes weken de toegang tot haar locaties en haar ict-faciliteiten ontzegd. Het drietal wordt verdacht van het verzenden van een reactie op de zomergroet van Louise Gunning. Door dit anoniem en gericht aan alle medewerkers en studenten te doen, overtraden zij volgens de UvA de ict-gedragsregels. Zij stuurden de mail vanaf een emailadres van de UvA.

De drie studenten hebben een kort geding aangespannen tegen de UvA omdat één van hen niet op tijd kan afstuderen door de maatregelen en de andere twee veel nadeel ondervinden door de schorsing. Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs in Den Haag doet vandaag uitspraak in de zaak, waar Folia via Twitter live verslag van zal doen.

Zomergroet
Collegevoorzitter van de UvA en de HvA, Louise Gunning, stuurde dit jaar vlak voor haar vakantie een zomergroet naar alle medewerkers. Daarin drukte zij haar grote teleurstelling uit over het mislukken van de fusie tussen de drie Amsterdamse bètafaculteiten.

Diezelfde middag nog werd door onbekenden een reactie op de mail naar alle UvA'ers verzonden. Daarin wordt gesteld dat afgelopen jaar 'keer op keer gebleken [is] dat het UvA-bestuur alleen waarde hecht aan de mening van de academische gemeenschap wanneer deze positief is'. De reactie werd afgesloten met 'In navolging van de bezetters van 1969', maar werd niet ondertekend.

Opsporing
Na het traceren van de computer waarvan de mail werd verzonden en het bekijken van camerabeelden worden drie studenten van de UvA verdacht van het verzenden van de mail. Op dit moment is nog niet zeker dat zij de daders zijn. Toch besloot de UvA hen te schorsen, wat het drietal slecht uitkomt. Eén student die volgend jaar in Londen zou gaan studeren kan niet op tijd afstuderen en daardoor eveneens niet aan de studie in het Verenigd Koninkrijk beginnen.

Printer losgekoppeld

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat de drie een printer hebben ontkoppeld, die printer aan een eigen laptop hebben gekoppeld en zo de e-mailadressen hebben binnengehaald.

Dit bericht wordt later vandaag aangevuld.