Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

STA! brengt Jurassic Park naar het theater

Mina Etemad,
26 juni 2014 - 15:00
Betreft
Deel op
De acteurs hebben de afgelopen weken veel ijs moeten eten. Regisseur Timo Huijzendveld heeft de ijsbakjes nodig voor de nieuwe voorstelling van Studententoneelvereniging Amsterdam. Naast ijsbakken wordt het decor gevuld met dinosaurussen. Met de voorstelling Where’s the Goat? brengt hij namelijk de film Jurassic Park naar het theater.

Regisseur Timo Huijzendveld zet het decor, bestaande uit lege ijsbakjes, op.

De ijsbakjes verwijzen naar een scène in de film (hieronder vanaf 2.35 min) waarin twee personages reflecteren op waarom het experiment met de dinosaurussen niet is gelopen zoals zij wilden. Het ene personage zegt: ‘You never had control, that’s the illusion.’ Dit is de catchphrase van de voorstelling geworden. Timo: 'We moeten als mensen niet denken dat we grip hebben op dingen. In die scène zijn ze ijs aan het eten dat anders zou smelten. Tegelijkertijd besef je je dat de droom van de hoofdpersoon om dinosaurussen tot leven te wekken ook smelt.' Tijdens de voorstelling zal er daadwerkelijk ijs op de lege ijsverpakkingen druppelen.



Moge het duidelijk zijn dat de film niet alleen maar over dinosaurussen gaat, maar dat er ook andere thema’s meespelen. ‘Het gaat ook over de chaostheorie, over dat de mens de controle over alles wil houden.’ Timo was hier toen de film uitkwam al zeer door gefascineerd. 'Het was lastig om dat thema te vertalen naar het theater, ook omdat het gaat om een actiefilm. Op het toneel zullen wel gevechten te zien zijn, evenals dansjes of dergelijke - er gebeurt van alles, het is één groot experiment. Ik kan alleen niet te veel uitweiden over het stuk, want het moet een verrassing blijven voor de kijkers.’

De t-shirts van de acteurs tijdens de voorstelling. De t-shirts van de acteurs tijdens de voorstelling.

Het verlangen van de mens om alles onder controle te houden vertaalt zich ook naar het theater: ‘Als regisseur wil je niet te veel aan het toeval overlaten.’ Dat is eveneens een thema die in de voorstelling zal zitten - als regisseur heeft Timo zelfs een klein rolletje in het stuk en zal hij naast de acteurs spelen.

Where's the Goat? speelt op 26 en 27 juni om 20:00 en op 28 juni om 14:00 in het CREA theater. Kaarten kosten € 7,- voor studenten en € 10,- voor volwassenen.
Lees meer over