Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Student kunstmatige intelligentie Taco Cohen, inmiddels promovendus aan het Instituut voor Informatica van de UvA, heeft vanmiddag de UvA-scriptieprijs 2014 gewonnen. Hij kreeg de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Han van Dissel tijdens de slotmanifestatie van de jaarlijkse Universiteitsdag in de Oudemanhuispoort. De tweede prijs ging naar fysicus Jacco de Vries. Brons was er voor psycholoog Jonas Dalege.

De slotmanifestatie werd dit jaar gepresenteerd door Journaal-presentator Dionne Stax, UvA-alumna communicatiewetenschap. Het cabareteske intermezzo werd verzorgd door de jongens van Herman in een bakje Geitenkwark, die een grappige a capella-act ten gehore brachten en daarbij ook nog een dame uit het publiek het hof maakten. ‘Entertainment 2.0’, zoals ze zelf zeiden.

Minimaal een 8½
Er werden dit jaar in totaal 64 scripties ingezonden voor de jaarlijkse scriptieprijs, tien minder dan vorig jaar. Alle genomineerden moesten hun bul hebben behaald tussen 1 april 2013 en 31 maart 2014. Hun scriptie moest zijn beoordeeld met minimaal een 8½. Van de 64 ingezonden scripties werden er door de jury, bestaande uit alle decanen, elf kandidaten genomineerd, waarvan drie niet aanwezig waren tijdens de slotmanifestatie. De acht aanwezig kandidaten hielden op het podium van zaal D008 een miniprestatie over hun genomineerde onderzoek. De andere drie hadden een korte videoboodschap ingesproken.

Naast de drie prijswinnende kandidaten waren de andere kandidaten economiestudenten Jacobien van Apeldoorn en Valeria Burdea, student internationaal en Europees recht William Byrne, geneeskundestudent Daan Fritz, geschiedenisstudent Rachel George, student archiefwetenschap Joeri Meijer, sociologiestudent Barend Wind en student privaatrecht Myrte Meijer Timmerman Thijssen.

Standaardmodel voor machine learning
En dan nu de winnende scriptie van Taco Cohen. Die scriptie heeft als titel ‘Learning transformation groups and their invariants’ en gaat over een voor buitenstaanders tamelijk ingewikkeld onderwerp: machine learning. Juryvoorzitter Van Dissel verwoordde het zo: ‘Een ingewikkelde kluwen van informatie stroomt continu onze zintuigen binnen. Ons brein moet deze kluwen ontwarren in factoren die werkelijk van belang zijn om de wereld om ons heen te begrijpen. Taco Cohen heeft een formalisme ontwikkeld dat de potentie heeft om de bouwstenen te vormen voor dit proces van ontwarren.’ Volgens Van Dissel heeft Cohen met zijn scriptie ‘een begin gemaakt met een standaardmodel voor machine learning’. De winnaar werd door de juryvoorzitter geroemd omdat hij ‘feilloos’ de literatuur van uiteenlopende vakgebieden beheert. ‘Hij is bovendien in staat vage concepten om te zetten in harde wiskunde.’

Taco Cohen won met zijn prijs een geldbedrag van drieduizend euro. De andere twee winnaars namen respectievelijk tweeduizend en duizend euro mee naar huis. Volgend jaar vindt de Universiteitsdag – en een nieuwe uitreiking van de scriptieprijzen – plaats op 6 juni.