Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Fusie AMC-VUmc voorlopig van de baan

Dirk Wolthekker,
3 april 2014 - 19:16
De fusie tussen het AMC en het VUmc gaat vooralsnog niet door. Beide ziekenhuizen maakten in december hun voornemen bekend om te willen fuseren, maar de Autoriteit Consument en Markt heeft de fusie op juridische gronden niet goedgekeurd.

De beide voorzitters van de Raden van Bestuur van AMC en VUmc, respectievelijk Marcel Levi en Wouter Bos, hebben dit vandaag bekend gemaakt in een brief (zie hier, pdf). Het belangrijkste argument van de Autoriteit Consument en Markt om goedkeuring aan de (bestuurlijke) fusie te onthouden is dat VU en VUmc eerst moeten worden omgevormd tot twee zelfstandige rechtspersonen. Pas dan kan er groen licht worden gegeven voor zo'n fusie.  VU en VUmc zijn nu nog verenigd in één stichting.

Volgens de brief van Bos en Levi zijn de plannen tot splitsing van VU en VUmc volgens de Autoriteit ‘nog met te veel voorwaarden omgeven, ook met betrekking tot de kosten van deze operatie en de gevolgen daarvan voor de bancaire relaties’. Ook zou nog moeten worden onderzocht hoe de ontvlechting van VU en VUmc en de daaropvolgende fusie tussen AMC en VUmc ‘zich verhoudt tot bepalingen in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek’. Hoewel Bos en Levi schrijven teleurgesteld te zijn is hen wel de ruimte toegezegd om de samenwerking tussen de twee ziekenhuizen te intensiveren. Ook schrijven ze ‘onverminderd door te gaan met het vormgeven van onze ambities’.