Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Eén vrouw bij genomineerden Docent van het Jaar HvA

Sunny de Blok,
25 maart 2014 - 14:54
Een van de zes genomineerden voor de verkiezing Docent van het Jaar aan de HvA is een vrouw. In de vier voorgaande edities is er op de HvA nog nooit een vrouw Docent van het Jaar geworden, in 2011 en 2013 zaten er niet eens vrouwelijke docenten bij de zeven domeinafgevaardigden.

De domeinwinnaars van dit jaar zijn:

  • Adnan Kazan (Business IT & Management, Domein Media, Creatie & Informatie)

  • Fatima Mzallassi (bestuurskunde, Domein Maatschappij & Recht)

  • Jan Giesen (European School of Physiotherapy, Domein Gezondheid)

  • Luuk Schoenmakers (International Sports, Management and Business, Domein Bewegen Sport & Voeding)

  • Micha Keijer (Financial Services Management, Domein Economie & Management)

  • Marcus Gallagher (International Degree in English en Education, Domein Onderwijs & Opvoeding)

  • Maarten Noordland (forensisch onderzoek, domein Techniek)


Studenten van het Domein Maatschappij & Recht kozen dit jaar voor de vrouwelijke docent bestuurskunde Fatima Mzallassi. ‘De studenten hebben op mij gestemd vanwege mijn goede begeleiding. Volgens hen werden alle problemen die ze bij mij neerlegden wel opgelost,’ aldus Mzallassi.

De docent durft niet te voorspellen of ze de verkiezing gaat winnen, maar hecht daar ook niet te veel waarde aan. 'Het is voor mij belangrijk om te weten wat de studenten belangrijk vinden. Als zij mij vertellen op mij te hebben gestemd omdat ik goed begeleid wil ik vaker begeleidingsuren ingeroosterd krijgen.’

Voordeel
Op initiatief van Jacqueline Kenkel, medewerker van de HvA Academie, is vorig jaar een netwerk opgezet dat strijdt voor een vrouwelijke Docent van het Jaar. Volgens Kenkel zijn mannen in het voordeel bij de verkiezing omdat ze vaker worden ingezet voor het geven van hoorcolleges, waardoor zij een groter bereik hebben en omdat vrouwen liever niet met andere docenten concurreren. 'Het netwerk is helaas niet van de grond gekomen, omdat er te weinig interesse was. Ondanks dat er geen extra energie in is gestoken ben ik heel blij dat er een vrouw heeft gewonnen. Ik hoop dat er nu meer enthousiasme ontstaat de komende jaren: may the best win.'

Voor de stembussen in februari opengingen, vertelde HvA-rector Huib de Jong in interview in Folia Magazine niet te willen aansturen op een vrouwelijke Docent van het Jaar. ‘De selectie en procedure zijn in handen van de studenten. Ik vind niet dat ik me daarmee moet bemoeien om een vrouw te laten winnen.’ Donne Engelbertink, namens de Asva verantwoordelijk voor de verkiezing, zei in dit interview een vrouwelijke winnaar leuk te vinden, maar dat zij geslacht van ondergeschikt belang acht.

Op donderdag 10 april, tijdens de Onderwijsconferentie van de HvA in Carré, wordt de winnaar onthuld. Er zijn drie geldbedragen te winnen – 2000, 1000 en 500 euro – die de docenten mogen besteden aan het onderwijs binnen de opleiding.

Lees hieronder het volledige interview met De Jong en Engelbertink.