Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Bestuursstructuur VU naar voorbeeld van UvA

Dirk Wolthekker,
11 februari 2014 - 07:00
VU-faculteiten krijgen in de toekomst een bestuursstructuur die vergelijkbaar is met de bestuursstructuur van de UvA. Althans, als het aan het college van bestuur van de VU ligt. Dat meldt Advalvas. Het college wil dat faculteiten een eenhoofdig bestuur met als doel ‘de slagvaardigheid te verbeteren’, met de decaan aan het hoofd.

Volgens Advalvas wordt de decaan in zijn eentje eindverantwoordelijk voor alles wat er op de faculteit gebeurt. Nu zitten er naast de decaan ook een portefeuillehouder onderwijs, een portefeuillehouder onderzoek en een directeur bedrijfsvoering in het bestuur van een VU-faculteit.

Het CvB van de VU, onder leiding van Jaap Winter, denkt met een eenhoofdige leiding ‘een consistenter beleid’ te kunnen realiseren. De decaan wordt benoemd door het college van bestuur, zoals ook nu al het geval is. In de toekomst zal een VU-decaan op zijn beurt een managementteam benoemen dat hem bijstaat.

De UvA kent al jaren een vergelijkbaar bestuursmodel met een decaan aan het hoofd van de faculteiten. Maar aan de UvA is veel onderwijs en onderzoek ondergebracht in aparte instituten die weer een eigen directeur hebben. De macht van UvA-decanen zou daardoor ‘beperkt zijn’, is de conclusie van Advalvas. 19 februari gaat het college van bestuur over het voorstel praten met de ondernemings- en studentenraad.