Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Prijswinnende journalistieke startup JOB stopt alweer

Een gastredacteur,
6 januari 2014 - 17:36

Het Journalistiek OnderzoeksBureau (JOB), opgezet door twee UvA-studenten, was een van de meest in het oog springende journalistieke startups van 2013. Bij het ingaan van 2014 is het echter einde verhaal.

JOB is het geesteskind van Yvonne Roerdink en Anne van Oudheusden. Beiden waren nog student aan de master journalistiek van de Universiteit van Amsterdam toen ze hun concept bedachten: een onafhankelijke onderzoeksredactie die verhalen maakt over maatschappelijke kwesties, in samenwerking met bedrijven en organisaties.

Ze werkten hun idee uit tijdens The Challenge, het programma voor journalistieke startups van het Stimuleringsfonds voor de Pers. En met succes: ze werden in 2013 gekroond tot winnaars van The Challenge. En als klap op de vuurpijl wonnen ze de Toekomstprijs van De Tegel.

Afgelopen oktober boekten ze hun eerste journalistieke succes met een publicatie over de aanpak van jeugdwerkloosheid op NU.nl.

Op de website van JOB is te lezen dat de dames er per 1 januari 2014 een punt achter hebben gezet. Roerdink gaat fulltime aan de slag als redacteur bij Nieuwsuur en Van Oudheusden stort zich op haar onderneming OppasStudent.

Verdienmodel
Op Persinnovatie.nl, de website van het Stimuleringsfonds van de Pers, vertellen de oprichters dat ze moeilijkheden hadden bij het vinden van samenwerkingspartners. '
Het gebrek aan voorbeelden van eerder werk met het innovatieve verdienmodel maakte het lastig om partners over de streep te trekken.'

Saillant detail: als winnaar van The Challenge kreeg JOB een startsubsidie van 20.000 euro, maar toen JOB in het najaar van 2013 een nieuwe subsidieaanvraag indiende tijdens de zesde ronde van de persinnovatieregeling, werd deze afgewezen door het Stimuleringsfonds voor de Pers. De aanvraag werd als onvoldoende innovatief beschouwd en de aanvankelijke twijfels over de haalbaarheid werden sterker.

Persinnovatie.nl meldt verder dat JOB later nog een eindverslag zal publiceren. Ook zal er nog een interview met de oprichters verschijnen op Persinnovatie.nl.

Dit bericht verscheen ook op De Nieuwe Reporter. Tekst: Alexander Pleijter.

Lees meer over