Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Tweederde Amsterdamse studenten gebruikt wel eens xtc

Maartje Geels,
20 november 2013 - 09:26
Ongeveer zestig procent van de Amsterdamse studenten heeft vaker dan twee keer een xtc-pilletje geslikt, dertig procent nog nooit. Dat blijkt uit een enquête van Folia.

In samenwerking met het Bonger Instituut voor Criminologie is het drugsgebruik onder Amsterdamse studenten onder de loep genomen. Ruim 540 HvA- en UvA-studenten namen deel aan het online onderzoek.

Zo blijkt dat zeventig procent van de xtc-slikkende studenten gemiddeld minder dan een keer per maand gebruikt: slechts een enkeling slikt wekelijks een pilletje.

Op het eerste gezicht lijkt het dus allemaal wel mee te vallen met het excessieve xtc-gebruik onder studenten waar de media gewag van gemaakt wordt. Ecstasy is een middel waar vaak mee geëxperimenteerd wordt maar dat niet regelmatig wordt gebruikt, zegt Ton Nabben, onderzoeker bij het Bonger Instituut en gespecialiseerd in drugstrends in het Amsterdamse uitgaansleven. ‘Toch kun je spreken van normalisering van xtc-gebruik. De ervaring die mensen met het middel hebben komt voort uit hun drang om te experimenteren. De twintigers van nu willen zich onderscheiden en dat doen ze onder andere door met drugs te experimenteren.’

Lees het volledige artikel in Folia Magazine en alle resultaten van het onderzoek hier (pdf)