Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Studentenpartij Ons kritisch alternatief (Ons) organiseert een referendum over de wenselijkheid van de Amsterdam Faculty of Science (AFS). Het referendum, gehouden op Science Park, gaat maar over één vraag: ben je voor of tegen de AFS?

Joris van Wouden

Student wijsbegeerte en Ons-lid Joris van Wouden zit deze week met een groepje medestudenten in de hal van de bètafaculteit. Zowel studenten als medewerkers worden daar benaderd om hun stem uit te brengen over het AFS-plan.

Studenten en medewerkers krijgen in de hal van Science Park een blanco stuk papier uitgereikt. ‘Daarop zetten ze hun naam en studenten- of medewerkersnummer,’ zegt Van Wouden. ‘Vervolgens kunnen ze met een rood of groen stempeltje het woord “tegen” respectievelijk “voor” op het papier stempelen. Daarna kunnen ze het “stembiljet” in de bak “tegen” of “voor” deponeren.’

Van Wouden gaat ervan uit dat mensen niet meermalen hun stem uitbrengen. ‘We kunnen dat niet controleren, maar we zitten bij de stembussen en omdat we veel mensen kennen denken we zo te kunnen voorkomen dat ze meerdere stemmen uitbrengen.’ Het referendum duurt twee weken en begon vorige week. De resultaten zullen volgens Van Wouden worden aangeboden aan het College van Bestuur.

Asva-voorzitter Esther Crabbendam laat weten dat de Asva-enquête, waarbij verschillende open en gesloten (meerkeuze)vragen worden gesteld, inmiddels is gesloten en dat het onderzoeksbureau van Asva bezig is met de analyse van de resultaten. ‘Die zullen we eind deze week of begin volgende week bekendmaken.’ Wel laat ze alvast weten dat rond de vijfhonderd bezoekers van de Asva-site aan de enquête hebben deelgenomen.