Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Asva onderzoekt rol studenten bij besluitvorming AFS

Dirk Wolthekker,
29 oktober 2013 - 06:28
Asva Studentenunie is een onderzoek gestart naar de mate van betrokkenheid van studenten bij de besluitvorming rond de stichting van een gezamenlijke bètafaculteit van UvA en VU. Studenten van de drie bestaande bètafaculteiten van UvA (één) en VU (twee) kunnen een enquête invullen waarin die betrokkenheid wordt gemeten.

Esther Crabbendam Esther Crabbendam

Begin deze maand werd de eventuele instemming met de Amsterdam Faculty of Science (AFS) twee maanden uitgesteld. ‘Dat gaf ons de gelegenheid nog eens goed onderzoek te doen naar wat het draagvlak onder studenten nu eigenlijk is bij de totstandkoming van de AFS,’ zegt Asva-voorzitter Esther Crabbendam. ‘In de hele discussie over de AFS wordt er nauwelijks gepraat over wat het voordeel van die nieuwe faculteit voor studenten nu precies is. Studieverenigingen op het Science Park zien ook niet precies wat de voordelen voor studenten zou zijn. Door middel van deze enquête willen we in kaart brengen hoe studenten tegenover de AFS staan. We willen eigenlijk drie vragen beantwoord zien: wat studenten ervan vinden; wat ze ervan weten; en of ze het gevoel hebben dat hun mening meetelt.’

Met name ten aanzien van dat laatste punt ontstond er afgelopen week commotie: veel studenten voelden zich onvoldoende betrokken bij de benoeming van Karen Maex tot decaan van de drie bètafaculteiten en aansluitend tot decaan van de AFS. Volgens Crabbendam werden studenten voor het blok gezet doordat de benoeming naar buiten kwam – en daarmee een feit was – nog voordat studenten gehoord waren.

De enquête is inmiddels door 350 studenten van UvA en VU ingevuld en staat nog tot eind deze week online.