Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Acta-decaan Feilzer over samenwerking UvA-VU

Dirk Wolthekker,
2 oktober 2013 - 12:23
Drie jaar geleden verhuisde Acta, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU, van een oud, te klein en afgeschreven pand in Slotervaart naar een fonkelnieuw pand aan de Zuid-as. Of de problemen waarmee Acta de afgelopen jaren te maken kreeg daarmee verholpen zijn is vanmiddag te horen in het wekelijkse radioprogramma Folia maakt kennis, waarin een gesprek met Acta-decaan Albert Feilzer.

Het is lastig om een goede organisatie op poten te zetten en in de lucht te houden, zo bleek enige jaren geleden uit een rapport van organisatieadviesbureau Berenschot dat stevige kritiek uitoefende op de bedrijfscultuur van Acta, waarin medewerkers verschillende petten zouden dragen, er stevig geroddeld werd en een eilandjescultuur zou heersen waarin het afdelingsbelang van individuele hoogleraren belangrijkers zou zijn dan het Acta-belang als geheel. Er kwam een nieuw bestuursmodel, maar of de organisatieproblemen daarmee waren opgelost?

Ook werd er de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in een nieuw en prachtig pand aan de Zuid-as: het kreeg prompt de Hedy d’Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur, maar inmiddels staat de begroting van Acta wel onder druk. Sommigen medewerkers van Acta spreken zelfs over ‘zwaar weer’. Ook studenten zijn niet altijd blij: de tandartsenopleiding van UvA en VU scoort jaarlijks – ook dit jaar  weer - slecht in de Nationale Studenten Enquête. ‘Makkelijk is het niet,’ zei Feilzer eerder in Folia. De Rijksoverheid zou volgens de decaan steeds strengere eisen stellen aan zorginstellingen en de samenwerking binnen Acta tussen UvA en VU zou ook niet altijd van een leien dakje lopen, onder meer op het gebied van het informeren van studenten binnen het studentinformatiesysteem dat Acta hanteert.

Over deze kwesties – en nog veel meer – vanmiddag Albert Feilzer in Folia maakt kennis. Het radio-interview is te beluisteren via Amsterdam FM, in de ether op 106.8 en op de kabel op 103.3, vanmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur. Vanaf morgen terug te luisteren via foliaweb.nl/radio. De uitzending is zaterdagmiddag om drie uur terug te zien op Salto TV. Daarna via salto.nl