Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Rector VU stelt namen ‘UvA’ en ‘VU’ ter discussie

Dirk Wolthekker,
26 augustus 2013 - 18:01
Rector magnificus Frank van der Duyn Schouten van de VU heeft in een interview met BNR Radio gezegd dat hij ‘niet wil uitsluiten dat de namen “UvA” en “VU” tussen nu en 2025 zullen verdwijnen’. Beide universiteiten zouden dan een bestuurlijk samenwerkingsverband aan moeten gaan naar Amerikaans of Brits voorbeeld.

What’s in a name? Uiteraard zijn wij gehecht aan de manier waarop we ontstaan zijn, maar het is belangrijker om die in de toekomst te borgen via de inhoud dan via een krampachtige bestuurlijke structuur,’ zegt Van der Duyn Schouten. Als het aan hem ligt moet dat vorm krijgen naar het voorbeeld van de staat Californië en de stad Londen. ‘Daar zitten een aantal instituten, zoals de School of Economics en de London Business School, die onafhankelijk van elkaar, met een hoge mate van autonomie opereren en aangestuurd worden door een meer toezichthoudend dan bestuurlijk orgaan, waarbij het in feite niet uitmaakt hoe de paraplu heet, omdat de instituten zelf zich in de wetenschappelijke wereld herkenbaar profileren.’

Ook naar Amerikaans voorbeeld vindt Van der Duyn Schouten dat universiteiten creatiever kunnen zijn in het creëren van bijbanen voor de eigen studenten. ‘De massaliteit van het onderwijs vereist soms dat wij gebruikmaken van tutoren en mentoren om studenten te begeleiden. Daar zouden we meer werkgelegenheid voor onze eigen studenten mee creëren.’ Tot nu toe zijn Nederlandse universiteiten volgens hem niet of nauwelijks gewend om studenten vaker in te zetten bij banen op de universiteiten zelf. ‘Daar liggen mogelijkheden die wat mij betreft bespreekbaar zouden moeten zijn. Ik wil daar in ieder geval het gesprek over voeren.’

UPDATE 27 augustus
UvA-collegevoorzitter Louise Gunning laat in een reactie weten het prima te vinden dat de VU-rector dit onderwerp op tafel legt. ‘Het biedt namelijk de mogelijkheid in openheid te discussiëren over mogelijke toekomstscenario's’. Maar ze benadrukt wel dat het ter discussie stellen van de namen ‘UvA’ en ‘VU’ op dit moment nog ver weg is en dat er allerlei mogelijkheden zijn voor samenwerking op het gebied van hoger onderwijs in Amsterdam.

HvA-rector Huib de Jong reageert via Twitter: ‘Rector VU laat zien op een onafhankelijke manier na te denken over toekomst hoger onderwijs in Amsterdam. Boeiend.

 Zie hier voor het hele interview dat BNR Radio had met VU-rector magnificus Frank van der Duyn Schouten.