Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Academische Club opent voor niet-leden

Ynske Boersma,
26 augustus 2013 - 06:53
Altijd al willen weten wat zich afspeelt tussen de houten lambriseringen van de Amsterdamse Academische Club (AAC), waarvan het recht van binnentreden tot op heden was voorbehouden aan leden van de sociëteit voor UvA-wetenschappers, studenten en alumni?

Welnu, dat komt mooi uit. De club, in 1995 opgericht als exclusieve ontmoetingsplek voor academische gelijkgestemden, verwelkomt vanaf 2 september ook de gewone sterveling voor lunch en diner in de sociëteit naast het Atrium op de Oudezijds Achterburgwal.

Maaike Ambags Maaike Ambags

De club hoopt met de bredere openstelling zowel meer geld als leden binnen te halen, zegt directeur Maaike Ambags. Reeds sinds haar aantreden in 2011 poogt ze de stoffige club te transformeren in een ‘bruisende academische ontmoetingsplaats.’ Helaas komen de 750 huidige leden van deze ‘huiskamer van de UvA’ niet vaak genoeg opdagen om echt leven in de brouwerij te brengen- met een lege club en een verlieslijdende cateraar ten gevolge.

En dus heet de AAC nu maar gewoon iedereen welkom in de club, waar behalve lunch en diner ook debatten, borrels en exposities georganiseerd worden. De openstelling is voor een proefperiode van vier maanden, waarna gekeken zal worden of leden en niet-leden met elkaar door één deur kunnen blijven gaan.

Sfeer
‘We weten niet wat voor soort publiek erop af zal komen. Maar de club trekt geen slecht volk aan,’ zegt Ambags. Wat dat is, slecht volk? ‘Nou ja, een Brits vrijgezellenfeest is niet de bedoeling. Je wil wel een bepaalde sfeer houden binnen de club.’

Maar… een besloten club waar iedereen naar binnen mag, waarom zou je daar lid van willen zijn? ‘De leden krijgen voordelen en privileges ten opzichte van niet-leden,’ legt Ambags uit. Zo krijgen de fortuinlijke betalers van lidmaatschap voortaan vijftien procent korting op drank en spijzen in de bar en het restaurant, kunnen alleen zij de ruimte afhuren, en krijgen ze voorrang bij de aanmelding voor de wekelijkse debatten.

‘Veel leden zien ook wel in dat een besloten academische club in deze tijd moeilijk te handhaven is. Onze missie blijft dezelfde, maar er moeten wel meer mensen komen.’

Overigens blijft de jaarlijkse haringparty wel exclusief voor leden. Gelukkig maar.