Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Singer-songwriter Maaike Ouboter: 'Troost bieden is niet mijn doel'

Gijs van der Sanden,
19 juni 2013 - 06:46
Betreft
Deel op
'Ik vind het fijn als mijn liedje troost biedt, maar dat is niet mijn primaire doel. Het gaat om mijn muziek.' Dat zegt UvA-studente media en cultuur Maaike Ouboter (21) deze week in een uitgebreid interview met Folia Magazine.

Met haar zelfgeschreven liedje 'Dat ik je mis' - dat ze zong tijdens de auditie voor het BNN-programma De Beste Singer-songwriter van Nederland - scoorde Ouboter een hit: het nummer kwam op nummer 1 binnen in verschillende hitlijsen. De jury van het programma, met onder andere radio-dj Giel Beelen, roerde ze tot tranen en het filmpje op YouTube is inmiddels bijna drie miljoen keer bekeken. Allemaal totaal onverwachts, zegt ze in het interview. 'Het liedje gaat over een zwaar thema en het is ook nog eens in het Nederlands geschreven. De top 40? Ik had nooit verwacht dat ik daar tussen zou passen,' aldus Ouboter.

Ze schreef het liedje over het missen van haar moeder, die ze op 16-jarige leeftijd verloor. Haar vader stierf toen ze 14 was. Maar daar laat Ouboter bewust niet veel over los. 'Ik snap dat mensen er nieuwsgierig naar zijn, maar ik wil niet dat bekend staan "als dat meisje zonder ouders".' Voor medelijden is de zangeres naar eigen zeggen allergisch. Ze benadrukt dat ze - ondanks dit verlies - een leuk leven leidt.

Dat het programma een gelopen race voor haar is, ontkent Ouboter. 'De kans dat ik eruit ga is gewoon reƫel, als ik vanaf nu geen goede liedjes meer schrijf, dan is het klaar.' Ongeacht de uitkomst wil Ouboter zich het komende jaar volledig gaan storten op de muziek. Het liefst treedt ze op in kleine zaaltjes, met een klein publiek. Maar op de hitlijsten kijkt ze zeker niet neer. 'Kennelijk herkennen mensen zich in mijn liedje; dat is voor mij een bevestiging dat ik een goed nummer heb geschreven.'

Lees het hele interview in Folia Magazine van deze week.

Lees meer over