Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Marokkaanse hbo-studenten horen er graag bij

Jeff Pinkster,
19 oktober 2011 - 07:28
Marokkaanse hbo-studenten hebben een sterke drang bij de Nederlandse samenleving te horen, maar zijn tegelijkertijd onzeker over hun eigen positie ten opzichte van autochtone Nederlanders.

Dat concludeert Inholland-docent Machteld de Jong in een proefschrift waarop ze binnenkort hoopt te promoveren aan de Vrije Universiteit, zo meldt dagblad Spits. ‘Als je een hbo-diploma hebt, word je eindelijk maatschappelijk geaccepteerd, denken deze jongeren.’

De Jong presenteerde de resultaten afgelopen vrijdag tijdens het congres Uitsluitend Emancipatie in de Beurs van Berlage. Tussen 2005 en 2011 volgde de onderzoeker een honderdtal jongeren van verschillende hbo-opleidingen van hogeschool Inholland in Diemen, Alkmaar en Amsterdam. Met de studenten in kwestie sprak ze uitvoerig over culturele achtergrond. Voor het onderzoek was ze soms ook aanwezig bij huwelijks- of geboortefeesten.

Omslagpunt
Gedurende haar onderzoek ontdekte ze bovendien dat elke Marokkaanse jongen te maken kreeg met een ‘kritiek moment op het hbo’. Tijdens dit omslagpunt moesten ze stuk voor stuk kiezen ‘tussen de aantrekkingskracht van de straat of het voortzetten van de hbo-opleiding.’ ‘We vergeten weleens dat deze jongeren van compleet zwarte scholen ineens op een blanke hbo-opleiding komen. Ook krijgen ze vaak van hun laagopgeleide ouders weinig ondersteuning, om die die laaggeschoold zijn,’ zegt De Jong in de krant.

Verder merkte De Jong tijdens het congres op dat Marokkaanse ouders, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, flinke druk uitoefenen op hun kinderen om een diploma te halen. Oudere zussen en broers spelen een soortgelijke rol. De Jong laat desgevraagd weten geen verdere toelichting te geven op het verhaal dat ze vrijdag hield tijdens het congres over emancipatie. Pas na haar verdediging wil ze er verder op ingaan.

In de radio-uitzending Folia Live op Amsterdam FM reageert een Marokkaanse HvA-student vandaag op het onderzoek vanuit zijn ervaringen in het hoger beroepsonderwijs. De uitzending start om 16.00 uur en is te beluisteren op de website amsterdamfm.nl.