Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Wat betekent de crisis bij de VU voor de UvA?

Gijs van der Sanden,
10 april 2013 - 07:00
Onderwijs van te laag niveau, een opstand van docenten en onderzoekers, en een afgetreden rector: het is crisis bij de Vrije Universiteit. Dat is pijnlijk, en niet alleen voor de VU.

Onder de noemer Amsterdam Academic Alliances (AAA) beramen de VU en de UvA namelijk vergaande samenwerkingsplannen. Paradepaardje is de fusie van de drie bètafaculteiten (twee van de VU, een van de UvA) tot één faculteit: de Amsterdam Faculty of Sciences (AFS). Folia Magazine beantwoordt deze week vijf vragen over de bètafusie, die in september 2014 al van start moet gaan.

Waarom kiezen de universiteiten bijvoorbeeld voor een fusie tussen de bètafaculteiten? Wat zijn de risico's die daaraan kleven? En: hebben de strubbelingen bij de VU eigenlijk invloed op de plannen?

Voor de Centrale Ondernemingsraad van de UvA is de bestuurscrisis in elk geval geen aanleiding om de plannen te cancelen. COR-voorzitter Radboud Winkels ziet de crisis vooral als een interne kwestie. Maar of het huidige bestuur van de VU voldoende slagkracht heeft om de fusieplannen door te voeren, betwijfelt hij. 'Als ze de plannen in de wacht zetten wordt het wel erg krap de fusie in 2014 rond te hebben en kan het zo maar een jaar later worden.'

Lees het hele artikel in Folia Magazine van deze week.