Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Zijn bijnaam op de afdeling is inmiddels ‘Armstrong’. Voor het vierde jaar op rij was docent sociaal juridische dienstverlening Jacob Eikelboom genomineerd voor de titel van beste docent van het Domein Maatschappij & Recht. Dit jaar wist hij de titel voor het eerst te verzilveren en nu dingt hij mee naar de HvA-brede verkiezing van de beste docent, die op 11 april tijdens de Onderwijsconferentie beslecht zal worden.

Het gejoel was niet van de lucht, toen de zeven genomineerden door domeinvoorzitter Willem Baumfalk werden opgenoemd. De kantine van het Jan Bommerhuis was dan ook goedgevuld met docenten en studenten, die allen hun eigen favoriet kwamen aanmoedigen. De verwachtingen zijn dit jaar hooggespannen, wist Baumfalk te melden. Na de winst van Malcolm Biezeveld vorig jaar heeft het domein een titel te verdedigen. Maar bovenal roemde hij het initiatief van studentenbond Asva - nu voor het vierde jaar georganiseerd - om de aandacht voor goed onderwijs die het genereert.

Voor elk van de genomineerden was een student of collega uitgenodigd om een lofzang te verzorgen. De genoemde redenen waarom de docenten de prijs verdienden waren dan ook zeer divers. ‘Omdat je zelfs toen je bijna flauwviel voor de klas nog steeds positief bleef,’ sprak een studente de genomineerde Nina Blussé bijvoorbeeld toe. ‘Je bent zo gepassioneerd; als je het over verslaving hebt begin je gewoon te gloeien!’ kreeg docent Lennert Breems te horen. ‘Door jou ging ik zelfs onderzoek enigszins leuk vinden,’ complimenteerde een student Joep Holten.

Eigengereid
Maar, benadrukte de domeinvoorzitter tot besluit, eigenlijk lijken de zeven genomineerden ook behoorlijk op elkaar. ‘Allemaal hebben ze dezelfde kenmerken die een docent goed maken.’ Toch kon er maar één de domeinwinnaar worden, en na het kortstondig opbouwen van de spanning maakte Baumfalk de naam van winnaar Jacob Eikelboom bekend. Als docent van de opleiding SJD was deze inmiddels voor de vierde keer genomineerd voor de titel. Zijn geheim? ‘Volgens mij ben ik eigengereid, trek ik me niets aan protocollen en regels en hou ik niet van eenheidsworst,’ suggereerde de winnaar na afloop.

Een extra opsteker noemde Eikelboom het feit dat hij deze week nog een vierdejaars student tegen het lijf liep die enthousiast vertelde dat hij op hem gestemd had. ‘Terwijl ik hem al drie jaar geen les meer heb gegeven. Kennelijk heb ik dus wel indruk gemaakt.’ Dat een jury zijn lessen nu gaat beoordelen voor de grote verkiezing vond Eikelboom alleen maar een extra motivatie. ‘Dan kunnen ze hopelijk beoordelen hoe goed de lessen daadwerkelijk zijn. Anders krijgt zo’n verkiezing toch eerder iets weg van Idols. Voor de noemer “leuk” alleen doe ik het niet!’