Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Anna-prijs naar AMC-orthopeed

Dirk Wolthekker,
21 februari 2013 - 10:00
De prestigieuze Anna-prijs is dit jaar uitgereikt aan Peter Kloen, orthopeed in het AMC. Hij heeft de prijs gekregen vanwege zijn klinische onderzoeksprogramma ten dienste van patiënten met niet-genezende botbreuken en/of ernstige verse botbreuken.

Kloen combineert in zijn onderzoek klinische aspecten met biomechanische en biologische invalshoeken. Hij kijkt daarbij naar de rol van groeifactoren bij botgenezing en bestudeert lange termijnresultaten van simpele en complexe botbreuken. Daarnaast ontwikkelt hij technieken voor betere fractuurfixatie. De behandeling van niet-genezende botbreuken is recent beschreven in een tekstboek door Kloen en emeritus hoogleraar Rene Marti uit het AMC. Kloens klinische werk bestaat uit operatieve behandeling van bovenstaande problemen waarvoor het AMC vaak het eindstation is voor patiënten die uit heel Nederland worden verwezen. Hij spant zich volgens de jury bovendien zeer in voor kennisoverdracht aan jonge aankomende orthopeden via stages in gerenommeerde Amerikaanse universiteiten.

Orthopeed Denise Eygendaal, werkzaam in het Amphia ziekenhuis te Breda, kreeg eveneens de Anna-prijs vanwege haar eigenstandige, zelf ontwikkelde unieke onderzoeksprogramma voor en met patiënten met chronische aandoeningen van de ellenboog, onder andere na fracturen rond de ellenboog.

De stichting Anna Fonds | NOREF (Nederlands Orthopedisch Research en Educatie Fonds) reikt de Anna-prijs een keer in de twee jaar uit aan een (of twee) wetenschapper(s) voor uitstekend orthopedisch onderzoek van het steun- en bewegingsstelsel. De prijs bestaat uit een vrij te besteden bedrag van 10.000 euro, een penning en een oorkonde.