Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Eurest nieuwe cateraar UvA en HvA

Dirk Wolthekker,
10 oktober 2011 - 15:01
UvA en HvA hebben een nieuwe cateraar. Eurest, onderdeel van de internationaal opererende cateraar Compass Group, gaat de catering (maaltijden en dranken) verzorgen van alle mensa’s, vergaderingen en feesten en partijen aan UvA en HvA. De catering van coffeecorners werd al eerder gegund aan Micaffè, de automatenverkoop aan Maas International.

Eurest, dat ook de VU en  de TU Eindhoven catert, neemt op 1 januari de catering over van Vitam (eigenaar van Sorbon). Naast Eurest deed ook cateraar ISS mee aan de aanbesteding. Sodexo en Vitam hadden wel een offerte ingediend bij het projectteam, maar die voldeden niet aan de criteria en werden daarom niet in behandeling genomen.

‘Eurest had op alle gunningscriteria een uitstekende offerte ingediend,’ zegt projectleider Wim van der Meer. ‘De cateraar neemt daarom de catering van alle percelen op zich.’ In het oorspronkelijk aanbestedingsplan had het projectteam de UvA en HvA opgedeeld in drie zogenoemde ‘percelen’; elk perceel zou door een andere cateraar kunnen worden bediend om de concurrentie te bevorderen.

Maar volgens Van der Meer was de offerte van Eurest, zowel qua aanbod en vraagprijs van maaltijden als qua pachtsom zo aantrekkelijk dat deze offerte als beste uit de bus kwam. ‘Over de hoogte van de pachtsom doe ik echt geen mededelingen, maar die is heel aantrekkelijk,’ zegt Van der Meer. Bij de aanbesteding en gunning van een cateringcontract is het gebruikelijk dat er een som geld, meestal een percentage van de jaaromzet, wordt betaald aan de opdrachtgever voor het gebruik van de faciliteiten op de te cateren locatie.

4,55 euro
De prijzen van maaltijden en broodjes gaan vanaf 1 januari ‘fors naar beneden’, zegt Van der Meer. ‘Een maaltijd van drie componenten gaat 4,55 euro kosten, waar dat nu rond de zeven kan zijn. Een eenpansmaaltijd gaat 2,05 kosten, dat kan nu oplopen tot 4 euro. Ook komt er een groot aantal producten dat gezond en/of biologisch is. Daarnaast heeft Eurest toegezegd veel aandacht te schenken aan de eisen van de doelgroep, de klanttevredenheid zal voortdurend worden gemonitord en Eurest heeft een vertrouwenwekkend implementatieprogramma aangeleverd om ervoor te zorgen dat men daadwerkelijk op 1 januari aan de slag kan.’

Voor de verliezende partijen Sodexo en Vitam zijn de druiven zuur. Bij de eerdere aanbesteding van de catering, afgelopen voorjaar, werd de catering nog gegund aan Sodexo. Compass Group, daarbij gesteund door Vitam, vocht die gunning met succes aan bij de rechter: UvA-HvA moesten inzichtelijker maken waarom de gunning aan Sodexo was gegund. De instellingen besloten toen de aanbesteding over te doen. Naast Eurest en ISS dienden ook Sodexo en Vitam weer een offerte in, maar nu vallen ze buiten de boot. Van der Meer: ‘Hun aanbieding moesten we van een beoordeling uitsluiten omdat deze niet voldeed aan de gunningscriteria. We hadden deelnemende partijen gevraagd een top-100 samen te stellen van producten die ze gaan aanbieden. Twintig producten daarvan moesten voldoen aan bepaalde specificaties, zoals minimale hoeveelheden ingrediënten of samenstelling van een maaltijd. Sodexo en Vitam voldeden daar niet aan.’

Alle partijen die aan de aanbesteding hebben meegedaan hebben tot 21 oktober de tijd om in beroep te gaan tegen de gunning.