Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA start in 2014 met bouw sluitstuk Amstelcampus

Jeff Pinkster,
18 oktober 2012 - 14:51

Op de kop van de Wibautstraat start de Hogeschool van Amsterdam in 2014 met de bouw van het Rhijnspoorgebouw. Het pand op het Rhijnspoorplein vormt het sluitstuk van de Amstelcampus.

Het volgens de grafische impressie dertien verdiepingen tellende gebouw wordt ontworpen door de combinatie de Architekten Cie. / Powerhouse Company in samenwerking met Marc Koehler Architects, zo maakte de hogeschool donderdag bekend. Het pand zal verrijzen op het braakliggende stuk grond naast het Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis en wordt de thuisbasis van de zesduizend studenten van de techniekopleidingen van de hogeschool, die nu nog in de Leeuwenburg naast het Amstelstation zijn gehuisvest.

Volgens de selectiecommissie van de hogeschool, met daarin onder meer een afvaardiging van de opleiding bouwkunde en techniekstudenten, sluit het ontwerp van de architectencombinatie het beste aan ‘op de stedenbouwkundige context van de omgeving en de bestaande gebouwen van de Amstelcampus’. De commissie roemt verder de in- en exterieur van het ontwerp.

Het pand zal een vloeroppervlak tellen van twintigduizend vierkante meter. Toch kan een woordvoerster van de hogeschool nog geen uitspraken doen over de exacte hoogte van het gebouw. 'Het is een schetsontwerpontwerp, dus we kunnen nog niks definitief zeggen over het aantal verdiepingen.' Ook is nog niet duidelijk wanneer het pand precies zal worden opgeleverd. ‘Het definitieve ontwerp verwachten we medio 2013. Komend jaar zullen we bepalen welke aannemer het project gaat doen en dan wordt in 2014 in elk geval gestart met de bouw. Over de planning kunnen we nog niets zeggen, het zal waarschijnlijk enkele jaren in beslag nemen.’

Het Rhijnspoorgebouw vormt het sluitstuk van de Amstelcampus, een zeven gebouwen tellend complex van de HvA op de kop van de Wibautstraat. Zes jaar geleden werd gestart met de verbouwing en nieuwbouw van de panden. Vier gebouwen zijn inmiddels in gebruik genomen. Volgend jaar wordt het Muller-Lulofshuis, het gebouw naast het Benno Premselahuis, in gebruik genomen door studenten van het Domein Maatschappij & Recht. In 2015 zal op dezelfde plek het Wibauthuis in gebruik worden genomen.

De campus van de HvA biedt straks onderdak aan zo’n dertigduizend studenten. Op de campus komen ook nog studentenwoningen. Met een begroting van driehonderd miljoen euro geldt de Amstelcampus als een van de grootste vastgoedprojecten.

Klik hier voor een grotere versie van de schets van het Rhijnspoorgebouw.

[slideshow id=38]

Lees meer over