Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA en UvA ontraden gebruik browser Internet Explorer

Jeff Pinkster,
20 september 2012 - 12:49
De it-diensten van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam adviseren studenten en medewerkers de browser Internet Explorer voorlopig niet te gebruiken. Door een lek in de beveiliging kunnen hackers op afstand de controle van een pc overnemen.

In het advies, dat donderdag aan studenten en medewerkers van HvA en UvA is verstuurd, wordt aangeraden om de browsers Firefox of Chrome te gebruiken. Voor medewerkers betekent dat in sommige gevallen een extra handeling. Op vaste werkplek kunnen zij Firefox in Novell of Citrix openen. In het Kohnstammhuis, Theo Thijssenhuis en het Van Tienhoven gebouw luidt het advies aan medewerkers via apps.hva.nl naar de applicaties F-J te gaan en daar een alternatieve browser te kiezen.

Net als studenten van de HvA, kunnen studenten van de UvA Firefox inmiddels gebruiken op de werkplekken binnen de universiteit. Op alle ‘beheerde UvA-werkplekken’ voor medewerkers  wordt in de nacht van donderdag op vrijdag een alternatieve browser geïnstalleerd. De it-dienst van de UvA benadrukt dat de homepage van de universiteit en blackboard op dit moment wel veilig te gebruiken zijn met Internet Explorer.

Microsoft heeft al aangekondigd vrijdag met een grote update voor de browser te komen die een einde moet maken aan het beveiligingslek. De update verhelpt ook aan aantal andere problemen, maar het bedrijf laat niet weten welke problemen dat zijn. De it-diensten hebben al aangegeven hier direct mee aan de slag te gaan zodra de update uitkomt. De Duitse overheid heeft internetgebruikers woensdag al geadviseerd geen gebruik meer te maken van de webbrowser van Microsoft. De Nederlandse Consumentenbond nam dit advies later over.