Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

VU volgt UvA niet bij facultaire herindeling

Dirk Wolthekker,
12 april 2012 - 15:37
De VU heeft het plan opgevat het aantal faculteiten te verkleinen door de bestaande twaalf faculteiten met elkaar te laten fuseren, zo meldt VU-weekblad Ad Valvas. De plannen zijn niet in lijn met de nieuwe facultaire indeling van de UvA.

Aan de De Boelelaan overweegt men de Faculteit der Letteren te laten fuseren met de Faculteit Sociale Wetenschappen, de Faculteit der Godgeleerdheid met die der Wijsbegeerte, en de Faculteit der Bewegingswetenschappen zou gaan fuseren met de faculteit Psychologie en Pedagogiek.

De plannen zouden onlangs op een bijeenkomst met de decanen van alle faculteiten van de VU zijn beklonken. Naar verwachting wordt half mei duidelijk of het College van Bestuur van de VU inderdaad besluit deze weg in te slaan. Opvallend is de fusie van Bewegingswetenschappen met Psychologie en Pedagogiek. De Faculteit der Bewegingswetenschappen is de enige faculteit van die aard in Nederland en is derhalve een unique selling point van de VU.

Omdat de VU en de UvA op verschillende wetenschappelijke terreinen steeds meer gaan samenwerken zou het voor de hand gelegen hebben dat de nieuwe facultaire indeling die van de UvA volgt. Aan de UvA is al jaren geleden pedagogiek, psychologie en sociale wetenschappen opgegaan in de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Godgeleerdheid en wijsbegeerte gingen met de letterenfaculteit op in de Faculteit der Geesteswetenschappen. Maar een woordvoerder van de VU liet aan Ad Valvas weten dat de VU haar nieuwe faculteiten niet laat aansluiten bij de UvA, maar bij haar eigen vier hoofdthema’s: human health and life sciences, science for sustainability, connected world en professional services.