Na een dubbel bestuursmandaat én het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd gaat FNWI-decaan Peter van Tienderen met emeritaat. AUC- baas Martin van Hees is al vertrokken en voor beiden wordt een opvolger gezocht. Activistische studenten zijn niet tevreden over hoe hun opvolging in gang is gezet en zijn een petitie gestart.
UvA-studenten van de Faculteit Natuurkunde, Wiskunde en Informatica (FNWI) zijn een petitie gestart om meer invloed te krijgen op de benoeming van hun nieuwe decaan en op de benoeming van een nieuwe baas van het Amsterdam University College (AUC), dat organisatorisch onder de FNWI valt. De petitie, waarin onder meer ‘een radicale decaan’ wordt geëist die standpunten inneemt op klimaatkwesties en in de oorlog Israël-Hamas, is inmiddels door iets meer dan 140 mensen getekend en is georganiseerd door de actiegroep Organized students for Radical Climate Action (Orca), Scientist Rebellion UvA en de Activistenpartij.
Voor de opvolging van Van Tienderen, die sinds 2017 decaan is, is een sollicitatieprocedure en een zogenoemde BAC opgezet, een begeleidingsadviescommissie van studenten, medewerkers en bestuurders, die de sollicitatie vanuit de faculteit begeleidt, nadat geïnteresseerden konden solliciteren op de vacature via Executive Search Bureau Maes& Linau. De sollicitatietermijn is verstreken en de BAC voert momenteel gesprekken met verschillende kandidaat-decanen. De benoemingsprocedure gaat niet democratisch, volgens de organisatoren van de petitie.
Maagdenhuis
De opstellers van de petitie refereren aan de Maagdenhuisbezetting van precies tien jaar geleden en schrijven: ‘We hebben jullie tien jaar geleden gevraagd om onze universiteit te democratiseren en jullie hebben toen gefaald. Maak niet dezelfde fout als de vorige keer. Wij willen een decaan door en voor studenten en medewerkers op de faculteit. Onze stem moet gehoord worden en dat is duidelijk niet het geval door de manier waarop de BAC nu is opgezet.’
De petitie is opgesteld door een zekere Keith, naar eigen zeggen natuurkundestudent aan de UvA (echte naam bekend bij de redactie). Hij geeft een telefonische toelichting. ‘De benoemingsprocedure is niet transparant en niet democratisch. Het merendeel van de studenten had geen idee dat er überhaupt een nieuwe decaan zou komen, laat staan dat er een BAC zou worden ingericht. Niemand weet wie in de BAC zit behalve als je er in zit. Zo vindt de hele procedure – zoals altijd – achter gesloten deuren plaats. Dadelijk is er een decaan geselecteerd, die gaat zich dan publiekelijk in een zaal presenteren en dan mogen we allemaal vragen stellen, maar als daar onbevredigende antwoorden op komen betekent dit niet dat hij of zij niet wordt benoemd. Wat heb je daar aan? Het is nepinspraak. Het is goed dat er een BAC is, maar dat is wel een adviescommissie en niet meer dan dat. Echte inspraak is er niet. Hetzelfde geldt voor de betrokkenheid van de studentenraad in het algemeen: het is langzamerhand vooral een adviesraad. Noem het dan ook maar een studentenadviesraad.’
De voorzitter van de facultaire studentenraad van de FNWI, Freddie Kiel, is lid van de Activistenpartij en zit in de BAC. Ze wil ‘wegens de vertrouwelijkheid’ niet te veel zeggen over de sollicitatieprocedure.
Interim
Naast de nieuwe decaan van de FNWI gaat de petitie ook over de zoektocht naar een nieuwe dean voor Amsterdam University College, overigens geen decaan in facultaire zin, maar meer een opleidingsdirecteur. AUC-baas Van Hees is op 1 maart afgetreden na een mandaat van vier jaar. Hij is afkomstig van de VU en gaat daar na een sabbatical ook weer naar terug. Als argument om terug te treden gaf hij eerder aan meer tijd te willen besteden aan onderzoek. Dat doet hij momenteel in Australië. Afgelopen jaar waren er ook op het AUC verschillende pro-Palestinademonstraties, waar volgens de opstellers van de petitie ‘niet een breed en diep gesprek over is gevoerd’.
Wie Van Hees opvolgt is nog niet bekend, wel is bekend dat het Engelstalige AUC een interim dean zoekt voor twee jaar. Ook opvallend: de tijdelijke AUC-baas moet ‘een transitieproces’ begeleiden, zo bleek uit de advertentie. Wat dit precies inhoudt is vooralsnog onbekend, maar vaak duidt dit op een reorganisatie. Engelstalig onderwijs staat in de huidige politieke context onder druk, nu Nederlandstalig onderwijs in de mode is bij het huidige kabinet, en deels ook bij het voorgaande. D66-minister Robbert Dijkgraaf kwam met de Wet Internationalisering in Balans (WIB), die het Engels op universiteiten moet terugdringen. Die wet is door het huidige kabinet overgenomen en aangescherpt, maar moet nog door beide Kamers van de Staten-Generaal.
Naar verwachting worden de nieuwe bestuurders van de FNWI en het AUC deze maand benoemd. Of de uitslag van de petitie daarop nog van invloed is, is afwachten. De opstellers van de petitie bieden deze op korte termijn aan betrokkenen bij de selectie aan.