Schurft komt de laatste jaren steeds vaker voor in Amsterdam. Vooral de koude wintermaanden, waarin mensen meer binnen zitten, zorgen vaak voor een piek in het aantal uitbraken. Daarom besloot de GGD deze winter op verschillende momenten gratis PCR-testen uit te delen aan studenten.
Schurft, of scabiës, zoals de Latijnse naam luidt: voor veel studenten is het de ultieme nachtmerrie. De huidafwijking, die veroorzaakt wordt door verschillende soorten mijten, zorgt voor zwelling, schilvering van de huid en heftige jeuk. Vooral onder studenten komt de uiterst besmettelijke aandoening de laatste jaren steeds vaker voor.
Sinds 2021 neemt de GGD een toename waar van het aantal besmettingen in Amsterdam. Omdat dit niet bij het RIVM wordt bijgehouden zijn er geen exacte cijfers bekend, maar wel is bekend dat schurft in 2022 al vier keer zo vaak voorkwam als het jaar ervoor. Volgens Amsterdamse huisartsen wordt het probleem groter doordat studenten met schurft zich schamen, en zich daarom niet altijd durven te melden.
Om bewustzijn over schurft onder studenten te vergroten deelde de GGD deze winter op verschillende momenten gratis PCR-testen uit op studentencampus Uilenstede. Schurft verpleegkundige van de GGD Lisette Smit: ‘We zijn met een kraampje in een bakfiets naar de campus geweest om wat testen uit te delen, maar vinden het vooral belangrijk dat we studenten bewust maken. We willen het taboe rond schurft doorbreken.’
Schaamte
Want rond het thema lijkt nog een hoop schaamte te zitten. ‘We zien vaak dat mensen zich pas bij ons melden wanneer ze al heel lang met schurft rondlopen,’ vertelt Smit. ‘Het gaat dan rond in studentenhuizen, waar niet iedereen tegen elkaar durft te zeggen dat ze het hebben wanneer ze met elkaar in contact zijn geweest.’ Over het algemeen neemt het aantal besmettingen flink toe in de wintermaanden. ‘Mensen leven in deze tijd van het jaar dichter op elkaar, daardoor zien we in de winter vaak een piek,’ legt Smit uit.
Schurftuitbraken komen dus het meest voor op plekken waar een grote groep mensen dicht op elkaar woont, zoals in studentenhuizen. ‘Maar ook bij asielzoekerscentra en kinderdagverblijven is het vaak moeilijk weg te krijgen,’ zegt Smit. Daarom deelt de GGD nu dus gratis PCR-testen uit. ‘Huisartsen beginnen vaak al snel met de behandeling wanneer iets lijkt op schurft. Daardoor is er een hoge overbehandeling. Met het blote oog is het nu eenmaal lastig waar te nemen of het om schurft gaat of niet,’ aldus Smit.
‘Normaal gesproken kost een PCR-test 90 euro, dat wordt betaald uit het eigen risico. Daardoor worden die testen nu nog vrij weinig gebruikt. Om die drempel weg te nemen hebben we nu een aantal gratis exemplaren uitgedeeld,’ legt ze uit. Het GGD-personeel kreeg volgens Smit goede reacties van de studenten die op Uilenstede bij hun stand kwamen kijken. ‘De mensen die we hebben gesproken waren blij dat we er waren, en dat ze gezien werden. We hebben ook echt zelf naar hun huid kunnen kijken, daardoor hebben we bij die studenten zorg en twijfel weg weten te nemen.’