Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sara Kerklaan
actueel

Centrale Studentenraad zegt vertrouwen op in UvA-bestuur

Dirk Wolthekker,
10 mei 2024 - 18:00

Naar aanleiding van het politieoptreden tijdens de demonstraties en bezettingen van afgelopen week eist de Centrale Studentenraad (CSR) ‘in de meest krachtige bewoordingen’ het aftreden van het voltallige College van Bestuur. De CSR heeft hierover om zes uur vanavond een verklaring naar buiten gebracht.

De CSR zegt in de verklaring ‘diep geschokt’ te zijn door de gebeurtenissen op de REC en bij het BG-terrein sinds afgelopen maandag 6 mei. ‘Wij veroordelen ten zeerste het politiegeweld dat is ingezet om protesten te onderdrukken en wij steunen de eisen van de demonstranten,’ aldus de raad.

 

‘Wanneer democratische vertegenwoordigers consequent buitenspel worden gezet, is het niet meer dan redelijk dat studenten hun toevlucht nemen tot protest. In plaats van het faciliteren van ons demonstratierecht, heeft het CvB zijn toevlucht genomen tot geweld tegen haar eigen studenten en daarmee de veiligheid van onze studenten en medewerkers ernstig in gevaar gebracht.’

 

De studentenraad vindt dat het CvB haar studenten heeft onderworpen ‘aan bruut geweld’, waardoor veel gewonden zijn gevallen. Daartoe behoorde onder meer Asva-voorzitter Lily George. Een overzicht van het aantal gewonde demonstranten is er niet, althans niet bij de gemeente, zo liet burgemeester Halsema vanmiddag weten tijdens een debat in de gemeenteraad.

 

Verontschuldigingen

De studentenraad benadrukt dat men tegen de aanwezigheid van politie is bij studentenprotesten ‘omdat keer op keer weer blijkt dat dit leidt tot onnodig geweld’. In plaats van het faciliteren van het demonstratierecht ‘worden onze rechten als leden van een vrije academische gemeenschap onderdrukt’. De CSR eist daarom ‘in de meest krachtige bewoordingen het aftreden van het CvB én een publieke verontschuldiging voor het buitensporige geweld’.

 

Machtswisseling

De hele situatie valt bestuurlijk gezien op een uiterst lastig moment: komende week vinden de jaarlijkse studentenraadsverkiezingen plaats, waarna de huidige CSR aftreedt en een nieuwe raad aantreedt. Collegevoorzitter Geert ten Dam treedt op 1 juni sowieso af, haar opvolger Edith Hooge treedt dan aan.

 

Voor de zittende bestuursleden Jan Lintsen en Peter-Paul Verbeek wordt het lastig om te functioneren als de formele studentenmedezeggenschap, wat de CSR is, niet meer met hen wil samenwerken. Beide bestuursleden kunnen uiteraard gehoor geven aan de eis van de studenten en vertrekken. Als ze dat niet doen kunnen ze opnieuw in gesprek gaan met de CSR om te proberen het vertrouwen te herstellen, maar CSR-voorzitter Noah Pellikaan liet eerder weten ‘al het vertrouwen’ in het UvA-bestuur te hebben verloren.

 

Maagdenhuisbezetting

Mogelijkheid is ook nog dat de Raad van Toezicht van de UvA tussenbeide komt en gaat bemiddelen tussen de CSR en het CvB. Dit gebeurde ook in 2015 na de ontruiming van het Maagdenhuis. Overigens had die bemiddeling geen effect: toenmalig collegevoorzitter Louise Gunning stapte alsnog op.