Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Verkorting tandartsenopleiding ‘een buitenissig plan’
Foto: Benyamin Bohlouli via Unsplash
actueel

Verkorting tandartsenopleiding ‘een buitenissig plan’

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
21 november 2023 - 16:40

Een commissie van tandartsen en tandheelkundebestuurders heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de eventuele verkorting van de tandheelkundeopleiding van zes naar vijf jaar. Conclusie: een slecht plan.

‘Bij een verkorting van de opleiding naar vijf jaar kunnen we niet meer instaan voor een goede tandheelkundeopleiding,’ zegt oud Acta-decaan en hoogleraar tandheelkunde Albert Feilzer, die in de commissie zat. Het politieke gesjoemel met de lengte van de tandheelkunde-opleiding komt hem langzamerhand de neus uit. ‘In mijn studietijd duurde de opleiding zes jaar, toen werd het vijf jaar, daarna weer zes jaar en nu zou het weer vijf jaar moeten worden? Dit komt de kwaliteit van de opleiding niet ten goede.’
 
Vergrijzing
Afgelopen voorjaar werd door Feilzer en anderen uit de beroepsgroep al aan de bel getrokken toen bleek dat (inmiddels demissionair) minister Kuipers (D66) van VWS de opleiding wilde inkorten van zes naar vijf jaar, zodat er sneller studenten door de opleiding geduwd kunnen worden om het tandartsentekort te verhelpen.

 

Over tien jaar zal door vergrijzing 42 procent van de nu werkzame tandartsen zijn gestopt met de beroepsuitoefening, zo blijkt uit berekeningen van het Capaciteitsorgaan voor de zorg, dat adviezen en ramingen uitbrengt voor de gewenste instroom bij medische opleidingen. Kuipers besloot als gevolg daarvan meer tandartsen op te leiden en het benodigde geld daarvoor weg te halen bij geneeskunde. Daarover zouden in het derde kwartaal afspraken worden gemaakt met de sector.
 
Die afspraken zouden mede worden gemaakt op basis van de bevindingen van een commissie, waarin ook Feilzer zitting had. De commissie, zegt Feilzer, is tot dezelfde conclusie gekomen als eerder al werd verondersteld: het kan niet, het levert geen kwaliteit op en is volgens Feilzer ‘een vreemd en buitenissig’ plan. ‘Vooral de uitruil met geneeskunde.’

‘Het is onhandig als dit in de ongelukkige fase rond de verkiezingen naar buiten komt’

Ambitie
Het Nederlandse tandartstekort leidt er toe dat inmiddels jaarlijks een instroom van 200 in het buitenland gediplomeerde tandartsen instromen – onder meer uit België – waar veelal een opleidingsduur van vijf jaar geldt. Volgens Feilzer is de vijfjarige opleiding daar mede mogelijk vanwege de ambitieuzere studiecultuur, waardoor men in vijf jaar erkende tandartsen (met BIG-registratie) kan afleveren. Feilzer: ‘Dat is in de Nederlandse studentencultuur moeilijk te realiseren. In een land als België heeft men geen consideratie met studenten. Ze moeten die opleiding gewoon in vijf jaar halen. Die cultuur heerst hier niet.’ De sector wil wel meer tandartsen, maar niet door ze sneller te laten afstuderen. Naast Amsterdam, Groningen en Nijmegen zou er ook een vierde tandartsenopleiding kunnen worden gestart. Rotterdam, waar Kuipers voor zijn aantreden als minister voorzitter van de Raad van Bestuur was van Erasmus MC,  zou dat graag zien gebeuren.
 
Val kabinet
Inmiddels is het kabinet in juli gevallen, is de minister demissionair en treedt er op korte of middellange termijn een nieuw kabinet aan, die het plan van de D66-minister om de opleidingsduur te verkorten wel of niet kan overnemen. Niet dus, is de opvatting van de sector en de conclusie van de commissie. Misschien dat een nieuwe minister van mogelijk andere signatuur er net zo over denkt. Feilzer hoopt dat, maar zeker is dat allerminst.
 
De kwestie ligt politiek gevoelig en de huidige interim-decaan van Acta Hans Romijn wil daarom niet teveel kwijt over het rapport. ‘Het is onhandig als dit in de ongelukkige fase rond de verkiezingen naar buiten komt.’

website loading