Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens.
actueel

UvA zoekt een nieuwe Geert ten Dam

Dirk Wolthekker,
16 november 2023 - 08:45

Collegevoorzitter Geert ten Dam begint aan het laatste half jaar van haar voorzitterschap van de UvA. Op 1 juni – precies acht jaar na haar aantreden – loopt haar tweede en laatste termijn als collegevoorzitter af. Haar opvolging is inmiddels in gang gezet. Op korte termijn zal een advertentie worden geplaatst.

Het concept functieprofiel voor de nieuwe collegevoorzitter – in handen van Folia – is inmiddels van een positief advies voorzien door de centrale ondernemingsraad en de centrale studentenraad van de UvA. Uit het profiel blijkt dat de UvA op zoek is naar een collegevoorzitter waar Geert ten Dam (65) zo op zou kunnen solliciteren, ware het niet dat ze per 1 juni vertrekt.

 

Haar opvolger moet uiteraard een sterke academische achtergrond hebben, maar ook ‘een inspirerende en verbindende leider, een doelgericht en democratisch bestuurder en teamspeler’ zijn, zo blijkt uit het functieprofiel. De nieuwe voorzitter is zich ervan bewust werkgever te zijn ‘van een grote en diverse instelling, heeft oog voor het binden van talent en beheersen van de werkdruk en stimuleert medewerkers – en studenten – tot voortdurende verbetering en zelfreflectie’.

 

Bestuursstijl

De nieuwe voorzitter heeft bovendien – net als de huidige – ‘sociale veiligheid en geweldloosheid hoog in het vaandel staan’, de nieuwe collegevoorzitter ‘waakt voor misbruik van machtsongelijkheid en heeft een duidelijke visie op de rol van, en aantoonbare affiniteit met, medezeggenschap’. De nieuwe UvA-baas moet verder ‘zichtbaar en benaderbaar voor studenten en medewerkers zijn’ en heeft een ‘transparante, op consensus gerichte bestuursstijl’. Eenmaal genomen besluiten draagt de nieuwe voorzitter ‘actief uit in brede, open communicatie’. De UvA moet, kortom, op zoek naar een nieuwe voorzitter die veel weg heeft van de huidige.

 

Sollicitatiecommissie

Hoe de opvolgingsprocedure van Ten Dam eruit zal zien is inmiddels in grote lijnen bekend. De raad van toezicht heeft een representatieve sollicitatiecommissie samengesteld die het functieprofiel heeft voorbereid. De commissie bestaat uit afgevaardigden van de centrale studentenraad, de centrale ondernemingsraad, de raad van toezicht, het college van bestuur en de decanen en staat onder voorzitterschap van Marise Voskens, voorzitter van de raad van toezicht (zij zal zelf overigens op 1 september 2024 ook aftreden). Tijdens de sollicitatieprocedure zal de commissie zich laten bijstaan door een executive search bureau, een bedrijf gespecialiseerd in het zoeken en vinden van de juiste topbestuurders.

Een gedetailleerd sfeerverslag van de sollicitatiegesprekken stond kort erop in NRC, inclusief de namen van Maex en Ten Dam

Egon Zehnder

In 2016, toen Ten Dam zelf werd gerekruteerd (evenals haar latere collega, rector Karen Maex) werd de procedure extern begeleid door headhunter en executive search bureau Egon Zehnder. In het kantoor van dit bureau aan de Zuidas vonden toen de sollicitatiegesprekken plaats, maar dat bleek geen veilige en discrete omgeving: een gedetailleerd sfeerverslag van de sollicitatiegesprekken stond kort erop in NRC, inclusief de namen van Maex en Ten Dam én de namen van de afgewezen kandidaten. De toenmalige raad van toezicht onder leiding van wijlen Atzo Nicolaï ging af als een gieter en was woedend. Dat Egon Zehnder de procedure zal begeleiden is derhalve niet aannemelijk. Welk bureau de begeleiding wel op zich zal nemen is nog niet bekend, maar de UvA werkt veel samen met het bureau Holtrop Ravesloot.

 

1 juni

De tweede en laatste termijn van Ten Dam loopt zoals gezegd af op 1 juni 2024. De raad van toezicht gaat ervan uit dat haar opvolger ook op dat moment zal aantreden en dan de hele zomer kan gebruiken voor een inwerktraject, voordat het nieuwe academisch jaar op 1 september begint met een nieuwe collegevoorzitter. Naar verwachting zal dan ook officieel en formeel afscheid worden genomen van Geert ten Dam.