Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Toon Meijerink
actueel

Luidruchtige, derde pro-Palestinademonstratie in Oudemanhuispoort

Toon Meijerink ,
3 november 2023 - 16:26

Vanaf 14.00 vanmiddag uur vond in de Oudemanhuispoort een pro-Palestinademonstratie plaats in het kader van de door studenten georganiseerde minicolleges over het conflict. De demonstranten riepen de UvA op om Palestina te erkennen en het Israëlisch-Palestijns conflict een ‘genocide’ te noemen.

Van 12.00 to 13.30 uur luisterde een zaal vol studenten in de Oudemanhuispoort naar een college over de opvattingen van Nederland en de EU met betrekking tot het Israëlisch-Palestijns conflict. Om 14.00 uur begonnen rond de twintig van hen, enkelen hun gezicht bedekkend met mondkapjes of keffiyehs (Arabische sjalen), in de aula spandoeken op te hangen. De spandoeken toonden onder meer Palestijnse vlaggen en de leuzen ‘Free Palestine’ en ‘Silence = Complicity’. Met die ‘silence’ verwezen de demonstranten naar hun kritiek dat de UvA zich te weinig zou uitspreken over de bombardementen op Gaza.

 

Reactie UvA

Na de demonstraties in de hal van REC A op 19 en 20 oktober sprak decaan André Nollkaemper in een mail enkele dagen later aan de rechtenstudenten zijn zorgen uit over de gebeurtenissen in ‘de Palestijnse gebieden’ en Israël. Ook maakte de decaan zich zorgen over verscheidene studenten die zich bij de protesten op 19 en 20 oktober onveilig hadden gevoeld. De demonstratie van 20 oktober vond plaats tegen de wil van de UvA, die politieke demonstraties verbiedt. Het College van Bestuur zei enkele dagen later, op 26 oktober, echter ook geraakt te zijn door de gebeurtenissen en betuigde haar medeleven aan alle betrokkenen.

 

Genocide

De demonstranten kwamen vandaag ook met het punt dat de UvA zich niet alleen moet uitspreken tegen Israël, maar de acties van Israël zou moeten bestempelen als een ‘genocide’ (net als volgens hen de overheid en de nationale media zouden moeten doen). Ze vinden dat Israël een ‘terroristenstaat’ is, en vergeleken het lot van de Palestijnen met dat van de Oekraïners. Enkele demonstranten sloegen daarop enthousiast met lepels tegen pannen om een luidruchtig ritme te geven aan de leus ‘From the river to the sea, Palestinians will be free’, waar Joodse studenten eerder aanstoot aan namen.

 

Politie

Hoewel twee politieagenten polshoogte kwamen nemen, besloten zij dat de demonstranten hun spandoeken niet hoefden te verwijderen en dat de leuzen geen onveilige situatie creëerden. Nadat geen van de toehoorders, naast de twee sprekers, iets wilden zeggen in de megafoon, viel het enigszins stil. Na daarop nogmaals enkele leuzen te hebben gescandeerd, gingen de demonstranten om 15.00 uur weer naar huis.