Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Pien Wekking
actueel

Pien laat haar eten zien | Kater of k-gevoel? Dit comfortfood helpt

Pien Wekking,
3 november 2023 - 14:00

De ultieme comfortfood in mijn ogen is een groot bord pasta met een rode saus en lekker veel kaas. Dit recept is perfect om te serveren als je gasten over de vloer hebt (want vegetarisch én makkelijk te veganizen*) maar is ook heerlijk om voor jezelf te maken. Maak dan gelijk een grote batch, want de saus blijft in de vriezer nog zeker drie maanden goed.

CONCHIGLIONI (PASTASCHELPEN) MET PADDENSTOEL-CHIANTI RAGÙ

Voor 4 personen:

 

400 g champignons, in kleine stukjes

200 g oesterzwammen, in kleine stukjes

4 teentjes knoflook, fijngesneden

1 ui, fijngesneden

2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes

1 wortel, in kleine blokjes

1 rode peper, in ringetjes

70 g tomatenpuree

200 ml Chianti, of een vergelijkbare rode wijn

800 g tomatenblokjes

1 tl suiker

4 takjes verse tijm

2 laurierbladen

100 ml water

100 ml slagroom

30 g Parmezaanse kaas, plus wat extra om te serveren

500 g conchiglioni, makkelijk te vervangen voor een andere pasta zoals een buisvormige of lint-pasta

olijfolie om in te bakken

peper, zout

 

*Vegan: vervang de slagroom door sojaroom en de Parmezaanse kaas door edelgistvlokken.

 

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de champignons en oesterzwammen tot ze bruin zijn. Dit duurt zo’n 5 minuten.
  2. Haal de paddenstoelen uit de pan en zet opzij. Voeg een beetje olijfolie toe aan de pan en fruit de knoflook en ui aan. Doe vervolgens de bleekselderij, wortel en rode peper erbij en bak mee tot de wortel zacht is.
  3. Voeg dan de tomatenpuree toe. De tomatenpuree moet een beetje bruin worden.
  4. Doe de paddenstoelen bij het uimengsel, samen met de rode wijn, tomatenblokjes, suiker, verse tijm, laurierbladen en het water. Laat de ragù minstens 30 minuten zachtjes sudderen, zodat de saus indikt. Voeg op het laatst de slagroom toe en verwarm een paar minuten mee.
  5. Als de saus (bijna) klaar is, kook je de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Giet de pasta af.
  6. Verdeel de pasta over de borden. Vul ze met de ragù en top af met wat extra Parmezaanse kaas.