Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel.
actueel

Folia telt af | UvA bouwt tijdelijke collegezaal in tent op Roeterseiland

Redactie Folia,
5 oktober 2023 - 14:04

Folia bestaat dit najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 69: 9 augustus 2017.

De UvA wil op het drijvende platform bij het Roeterseiland een tent opzetten als tijdelijke collegezaal voor 450 studenten. Gebouw A, waar de Faculteit der Rechtsgeleerdheid naartoe zou verhuizen, is nog niet af. In de tent, die zaalnummer A 0.01 heeft gekregen, kunnen 450 studenten college volgen. De tent moet 29 augustus zijn opgezet voor de grote barbecue van de Intreeweek. Een week later, op 4 september, wordt hij in gebruik genomen als collegezaal, zegt Anne van den Eijnden, omgevingsmanager van het Roeterseiland.

‘De grote collegezaal in gebouw A is net niet af. Het is echt kiele-kiele’

De ‘collegezaal’ is voornamelijk bedoeld voor studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Zij zouden deze zomer van de Oudemanhuispoort naar gebouw A verhuizen, maar daar wordt nog gebouwd. Op het rooster is te zien dat er ook economie- en psychologiecolleges in de tent zijn ingepland. Volgende week wordt begonnen met de bouw van de tent, die naar verwachting ‘enkele weken’ in gebruik zal zijn als collegezaal, zegt Van den Eijnden. In de tent is elektriciteit, verwarming en airco aanwezig.

 

‘Dit is niet oke’

Alex Tess Rutten, voorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA, is boos dat het bestuur niet naar de studentenraad heeft geluisterd de afgelopen maanden en jaren. ‘We hebben altijd gezegd dat het onrealistisch is om gebouw A van het Roeterseilandcomplex per 1 september in gebruik te nemen. 1 januari was een veel logischer keus geweest. De UvA wilde daar niet aan en nu zitten we hiermee. Dit is echt niet oké.’ Ook Asva-voorzitter Henriëtte Hoogervorst noemt het een ‘bizar verhaal’.
 

UvA Persvoorlichting benadrukt dat het niet 100 procent zeker is dat de tent er komt, maar noemt het wel ‘waarschijnlijk’. ‘De grote collegezaal in gebouw A is net niet af. Het is echt kiele-kiele, daarom is een back-up bedacht. Een tent is de beste optie: op het UvA-terrein, en op loopafstand van andere collegezalen.’ De verhuizing van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid verloopt verder volgens planning, laat de UvA weten. ‘Alleen hier moest een tijdelijke oplossing worden bedacht.’

 

Veel meer aanmeldingen

De UvA ontving dit jaar ruim vijftig procent meer aanmeldingen van eerstejaars in spe dan vorig jaar. In mei stond het aantal aanmeldingen van eerstejaars op 14.878 — dit tegenover 9.692 in 2016. Dat komt onder meer door de start van nieuwe Engelstalige bachelors, die maakten dat het aantal buitenlandse aanmeldingen verdriedubbelde. De UvA zei in mei al voor logistieke problemen te vrezen. Han van Dissel, decaan van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde, zei ‘theater Carré maar vast [te hebben] gehuurd’ voor grote hoorcolleges.

 

Het totaal aantal aanmeldingen van Nederlandse studenten is met 8 procent gestegen tot 57.900; het aantal aanmeldingen van internationale studenten is met 18 procent gestegen tot 23.900 aanmeldingen. 

 

Dit is het artikel ‘UvA bouwt tijdelijke collegezaal in tent op ponton bij Roeterseiland’, door Sterre van der Hee op folia.nl. 9-9-2017.