Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | ‘Protest, kampeer, dit beleid pik ik niet meer’

Redactie Folia,
6 oktober 2023 - 13:00

Folia bestaat dit najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 70: 8 juni 2018.

De politie heeft vrijdagavond met harde hand een tentenkampje op de Roeterseilandcampus ontruimd dat actievoerende studenten hadden opgezet. De studenten wilden daar de nacht doorbrengen na de verder rustig verlopen protestmars tegen onder meer de bezuinigen op de UvA. Bij de ontruiming liepen demonstranten rake klappen op.

 

Met de leus ‘protest, kampeer, dit beleid pik ik niet meer’ en het opzetten van enkele kleine tentjes op het centrale grasveld wilden de studenten een vervolg geven aan de protestmars waaraan ongeveer vijfhonderd demonstranten meededen. Vanuit de Oudemanhuispoort liep de stoet ’s middag naar het Roeterseilandcomplex, waar tot ongeveer half tien in de avond een gemoedelijke sfeer heerste, met muziek, speeches en discussiebijeenkomsten. 

 

Intussen voerden UvA, de beveiliging van de universiteit en de politie overleg over wanneer de studenten het kleine kampement moesten opbreken. Rond half tien kwam de decaan van de economiefaculteit Han van Dissel de demonstranten vertellen dat ze weg moesten. Een deel vertrok, een ander deel besloot te blijven. Zij gingen gearmd in een groep op de grond zitten en wachtten op wat komen ging.
 
Rond 10 uur kregen ruim 25 agenten het sein dat er moest worden ontruimd. De demonstranten werden een voor een naar de zijkant van het grasveld gedwongen. Later ontruimde de politie de hele campus, inclusief Crea, omdat daar ook demonstranten stonden die steun betuigden aan de rest. Daarbij vielen enkele rake klappen.

 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Sebald van der Waal, actief lid van Humanities Rally, wordt weggevoerd

Tijmen de Vos, voorzitter van Asva studentenunie, was een van de demonstranten op het grasveld. ‘Ik had misschien wel gedacht dat er iets had kunnen gebeuren, maar niet dit. We zaten op een veldje dat de UvA vannacht niet nodig had,’ vertelt hij. ‘Deze reactie, dat er politie op af werd gestuurd, het is totaal overtrokken. Na de brieven van het bestuur dacht ik dat we voor hetzelfde streden, maar deze reactie vind ik uitzonderlijk laf.’


‘Ik zat in de buitenste ring toen de agenten begonnen te trekken zonder iets te zeggen. Ik heb me goed vastgehouden aan de grond, maar ze trokken zo hard. Ik werd achter een linie gezet en heb nog mijn best gedaan om mensen daar te helpen. Ik heb nog niets gehoord van de UvA. Het is duidelijk dat ze niet willen praten,’ vertelt De Vos.

 

Dit is het artikel ‘Politie ontruimt Roeterseiland na protestmars’, door Altan Erdogan. Folia, 08-06-2018.