Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | Het slechte huwelijk tussen UvA en HvA, deel 2

Redactie Folia,
25 september 2023 - 12:33

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 61: 28 augustus 2009.

Twee jaar geleden is de organisatiestructuur van de HvA gelijkgetrokken met die van de UvA, en is besloten tot ‘intensievere samenwerking’. De twee instellingen zijn nog altijd bij elkaar, en op verschillende vlakken is de band innig. Zo is de nieuwe voorzitter van de, oorsporkelijk UvA-gerichte, studentenunie Asva de HvA-student Dave van der Pol. Ook gaan de redactis van Folia en de hogeschoolkrant Havana vanaf september samenwerken vanuit één stichting.

 

Toch rommelt het op andere vlakken behoorlijk binnen het huwelijk. Zo meldde Folia begin 2009 dat de banden tussen de UvA en VU wel erg sterk begonnen te worden; in de betere samenwerking met de VU leek de HvA het kind van de rekening te worden.

 

Een ander probleen is het gedwongen vertrek van algemeen HvA-directeur Jeroen Knigge, aanjager van de fusie. Hij kwam herhaaldelijk in botsing met vicevoorzitter Paul Doop van de UvA. Knigge verlaat per 1 oktober de HvA. De functie van algemeen HvA-directeur zou binnen de samenwerking met de UvA overigens toch al worden vervangen door een secretarispositie, maar pas in 2010. Economiedecaan Tom Wansbeek zag de samenwerking vastlopen en heeft begin dit jaar gezegd: ‘Het overleg met de HvA verloopt allerhartelijkst, maar al doende blijkt er niet zo heel veel te zijn waar we van elkaar kunnen profiteren.’

 

UvA/HvA-voorzitter Karel van der Toorn is en blijft door de maanden heen positief. ‘Zowel de HvA als de UvA is niet slechter geworden van deze samenwerkingen. Integendeel. Ophouden is dus geen optie.’

 

‘Het huwelijk tussen UvA en HvA’. Folia, 28-08-2009.