Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | De voortdurende ruzie tussen UvA en HvA

Redactie Folia,
22 september 2023 - 13:30

Folia bestaat dit najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 60: 10 oktober 2008.

Het Maagdenhuis verkeert in crisisstemming nadat HvA-directeur Jeroen Knigge op donderdag 2 oktober frontaal botste met het College van Bestuur (CvB). Tussen beide partijen bestaat groot verschil van inzicht aangaande de aansturing van de HvA en de rol van de hogeschool als zelfstandig instituut binnen de ‘intensieve samenwerking’ tussen de UvA en HvA.

 

Binnen het CvB is voorzitter Karel van der Toorn de grote aanjager van verdere integratie tussen UvA en HvA, terwijl rector Dymph van den Boom en vicevoorzitter Paul Doop een afwachtende houding aannemen. De intensieve samenwerking wordt binnen een groot deel van UvA en HvA met argusogen gevolgd.

 

Knigge verliet het Maagdenhuis vrijdag 3 oktober rond het middaguur – na afzegging van al zijn verdere afspraken. Een lijmpoging had niets uitgehaald. Maandag 6 oktober volgde nieuw overleg. Knigge wil vooralsnog geen commentaar gegeven. Collegevoorzitter Van der Toorn wel: ‘Er is een verschil, van inzicht over een aantal kwesties bij de HvA. We willen allemaal de eigenheid van de HvA versterken en moeten op één lijn zien te komen over hoe we dat gaan doen.’

 

HvA-logo

De crisis in het Maagdenhuis komt voor insiders niet als een volslagen verrassing. Zo zou het al langer niet boteren tussen de vicevoorzitter van het CvB Paul Doop, belast met financiën en huisvesting, en HvA-directeur Jeroen Knigge. Eerder dit jaar was er al gesteggel tussen UvA en HvA over het behouden dan wel afstoten van het HvA-logo. Ook het feit dat het CvB geen budget beschikbaar stelde voor het vieren van het vijftienjarig bestaan van de Hva, heeft bij de HvA kwaad bloed gezet.

 

Dit is een fragment uit het artikel ‘Crisis in het Maagdenhuis’, door Jim Jansen en Paul van de Water, Folia, 10-10-2008.