Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | Asva: ‘Eén computer per 10 studenten’

Redactie Folia,
18 september 2023 - 12:44

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 56: 28 mei 2004.

Een kleine meerderheid (55 procent) van de UvA-studenten is over het algemeen tevreden over de faciliteiten die de universiteit biedt. Er zijn echter ook studenten die uitgesproken ontevreden zijn: 25 procent. Over het aantal beschikbare computers aan de UvA is 60 procent van de studenten ontevreden.


Dit blijkt uit het onderzoek Faciliteiten voor studenten: Een onderzoek naar computers, kopieerapparaten, studie-en collegezalen dat de Asva Studentenunie heeft verricht onder 450 UvA-studenten.


Onderzocht is hoe de faciliteiten aan de UvA door studenten worden gewaardeerd. Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de eerste helft van 2003. Het nieuwe informatiseringscentrum, BG5, en het aanbod van draadloos internet op verscheidene UvA-locaties is dus niet meegenomen. Met name studenten die alleen gebruik kunnen maken van de computers in de informatiseringscentra in de binnenstad en geneeskundestudenten vinden dat zij te weinig computers hebben: van deze studenten is ongeveer driekwart ontevreden over het aantal beschikbaar pc’s.

‘Een laptop is voor voor veel studenten veel te duur in aanschaf’

‘Wij pleiten daarom voor gemiddeld een computer per 10 studenten’, zegt Asva-bestuurslid Passchier Veefkind. Overigens zijn de verschillen tussen de faculteiten groot. Veefkind: ‘Op de bètafaculteit is één computer per vijf studenten beschikbaar, in de Oudemanhuispoort één per vijftig studenten. Alleen met het aanleggen van draadloos internet ben je er niet. Het impliceert dat studenten een laptop hebben, maar die is voor veel studenten veel te duur in aanschaf. Er moeten dus meer reguliere computerplekken bij.’


Ook de wachttijden zijn in sommige computerzalen een bron van ergernis, blijkt uit het onderzoek. Veefkind: ‘Neem het Bushuis. Daar moet je vaak veel te lang wachten. Op piekuren tussen elf en drie zou er een maximale werktijd van een half uur of een uur per student per computer moeten worden ingevoerd.’
 
[...]

 

Dit is een fragment uit een folia van 28 mei 2004.