Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Acta-strateeg Leon van de Zande nieuwe universiteitssecretaris UvA

Dirk Wolthekker,
13 september 2023 - 13:05

Leon van de Zande, strategisch adviseur van tandheelkundefaculteit Acta, is benoemd tot nieuwe universiteitssecretaris van de UvA. Hij volgt eind oktober Calluna Euving op, die de UvA verlaat.

De UvA heeft een nieuwe universiteitssecretaris. Het is Leon van de Zande, nu nog adviseur strategie & governance bij Acta, de gezamenlijke tandheelkundefaculteit van UvA en VU. Van de Zande is neerlandicus en eerder universiteitssecretaris geweest van de Universiteit Utrecht. Hij neemt derhalve een flinke dosis ervaring mee.

 

Strategie

De universiteitssecretaris is onder meer het hoofd van de universitaire bestuursstaf en verantwoordelijk voor de ondersteuning van het College van Bestuur (CvB). Ook is de secretaris de schakel tussen het CvB en de faculteiten. Het is een uiterst strategische, politiek gevoelige functie waarin veel interne (bestuurlijke) belangen samenkomen. Zo had Euving de laatste maanden haar handen vol gehad aan de klokkenluiderskwestie rond docent Laurens Buijs.

Foto: UvA
Leon van de Zande

Man

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er weer een man aan het hoofd van de bestuursstaf staat. De laatste was Ruud Bleijerveld, die in 2005 het stokje overdroeg aan Mieke Zaanen, die de functie tien jaar had vervuld toen ze in 2015 overstapte naar de KNAW. De functie werd daarna korte tijd vervuld door Geke van Velzen, die de functie combineerde met die van hogeschoolsecretaris van de HvA. Die dubbelfunctie beviel niemand, ook Van Velzen zelf niet. Ze vertrok al snel en de functies werden weer uit elkaar getrokken toen ook UvA en HvA scheidden. Daarna belandde Euving op de secretarisstoel, waar ze tot eind volgende maand op zit als ze vertrekt naar de Raad voor de Rechtspraak.

 

De nieuwe universiteitssecretaris Leon van de Zande heeft een brede blik op het hoger onderwijs: hij is ook lid van de raad van toezicht van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en voorzitter van de adviesraad Utrechtinc, een incubator voor startups. Zijn benoeming gaat op 23 oktober in.