Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | Eerste vrouwelijke decaan aan de UvA

Redactie Folia,
13 september 2023 - 14:37

Folia bestaat dit najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 53: 12 januari 2001.

Opsteker voor het AMC: de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur is niet alleen de eerste vrouwelijke decaan aan de UvA, maar ook ’s lands eerste vrouw aan het hoofd van een academische medisch ziekenhuis.

 

De benoeming van prof.dr. Louise Gunning-Schepers (49) was geen verrassing: al ruim twee jaar is ze vice-decaan bij Geneeskunde en daarmee de tweede ‘man’ van het AMC. Gunning is van huis uit hoogleraar sociale geneeskunde. Ze deed onder meer onderzoek naar verschillen in gezondheid bij groepen met een uiteenlopende sociaal-economische achtergrond en naar de problemen die patiënten soms hebben om zich te verzekeren.

 

Gunning werkte in Amerika en Brussel, ontving diverse onderscheidingen en was lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In die hoedanigheid kwam ze twee jaar geleden in het nieuws met scherpe kritiek op het Paarse kabinet. Volgens een door haar geschreven WRR-rapport zou Paars de vergrijzingsgolf niet serieus genoeg nemen en een fundamentele hervorming van de zorg moeten inzetten. Minister Borst zette dat advies in de ijskast, en Paars zette de groei van de gezondheidszorg in het regeerakkoord op een nogal magere 1,3 procent. Tegenover De Groene Amsterdammer liet Gunning weten dat ‘gewoon dom’ en ‘een wezenlijke, politieke fout’ te vinden, die later met lapmiddeltjes zoals hogere eigen bijdragen weer zou moeten worden goedgemaakt.

 

Ook de opeenvolgende universitaire reorganisaties kregen van Gunning de wind van voren. ‘Zo’n beleid, daar zie ik helemaal niets in. Er gaat enorm veel energie in al dat zigzaggen zitten, energie die niet meer in goed onderzoek kan worden gestoken. Je kunt bovendien niet een jonge generatie opleiden tot toponderzoekers en ze vervolgens geen behoorlijke baan aanbieden aan de universiteit, zoals nu gebeurt,’ zei ze, eveneens tegen De Groene.

 

Gunning geldt als een voorstander van een terughoudende, pragmatisch ingerichte geneeskunde. Geen wonder dat ze daarom in 1998 tijdens een ‘deugdenlezing’ van dagblad Trouw en de UvA ‘soberheid’ aangreep om mensen die hun gezondheid verwaarlozen de les te lezen. Zulke mensen zetten de zorg onder druk en zouden meer aan het algemeen belang moeten denken, stelde Gunning bij die gelegenheid. ‘Als we niet de nodige soberheid betrachten wordt de bekostiging van een voor iedereen gelijk toegankelijke zorg ondraaglijk.’

 

Dit is een fragment uit ‘Geneeskunde heeft primeur. Eerste vrouwelijke decaan aan de UvA’, door Maarten Keulemans. Folia, 12-01-2001.