Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mijs Brouwer
actueel

Folia heeft FOMO | Verzoen je met het duister bij het Amsterdam Dark Festival

13 september 2023 - 15:10

Nog geen plannen voor komend weekend? Keuzestress door alle opties in Amsterdam? Check dan onze tweewekelijkse cultuurrubriek Folia heeft FOMO, met cultuurtips van de redactie tussen 13 en 27 september. Van een duistere mis in de Dominicuskerk tot een opera over seks, geldlust en drank.

Amsterdam Dark Festival | verschillende locaties en prijzen | 22, 23 en 24 september

‘Hello darkness my old friend…’ De duisternis even terugbrengen, ons ermee verzoenen. Dat is waar UvA-alumni Marjolijn van Heemstra als organisator van het Amsterdam Dark Festival een bijdrage aan wil leveren. Juist in Amsterdam. De stad ‘waar sterren nauwelijks zichtbaar zijn, en waar we de hele tijd beschenen worden’ door straatlicht.

 

Van een literair programma in de Tolhuistuin over aanwezig zijn in het moment – ‘spannend en avontuurlijk met hele leuke schrijvers,’ aldus Van Heemstra – tot nachtwandelingen in het Geuzenbos en een duistere mis in de Dominicuskerk. Donkerte komt in al haar facetten aan bod. En dat is nodig ook, vindt Van Heemstra. ‘Het is slecht voor onze gezondheid dat we nooit kunnen ontsnappen aan het licht. Je staat de hele tijd aan. Soms is het belangrijk om even onzichtbaar te zijn en dat we meer leren om in een ritme te leven.’

Foto: Dana van Leeuwen
UvA-alumnus Marjolijn van Heemstra, organisator van het Amsterdam Dark Festival

De kaartjes gaan hard, waarschuwt organisator Van Heemstra. Sommige onderdelen zijn al uitverkocht, zo toont de site. Toch zijn er nog genoeg activiteiten om aan deel te nemen. Dus voor de geïnteresseerden, die op avontuurlijke wijze een willen worden met de duisternis: wees er snel bij!

 

Amsterdam Fringe Festival | In verscheidene theaters | Tickets v.a. 8,50 | 7-17 september

Ben je niet uitgekeken na de Parade en het Internationaal Theater Amsterdam (ITA)? Tijd om uit te kijken naar het Fringe Festival: jonge, bruisende toneelmakers die enthousiast experimenteren in kleine theaters. Vind voetballiefde in ‘The Game’, kom als man naar ‘All Men Must Die’ en probeer de zaal levend te verlaten of vrees bij ‘Killing You Softly’ alsnog het leven te laten door de gevaren van AI. Of waan je voor even een kip bij ‘Kip: Theatervoorstelling voor kippen’.

 

Werner Herzog: The Estatic Truth in Eye Filmmuseum | Eye Filmmuseum | Tentoonstelling: 15,-. Film: 7,50 – 12,50 | 18 juni - 1 oktober

Tentoonstellingen, filmscreenings, talks en documentaires; het Eye opent niet zomaar haar deuren voor iemands hele arsenaal. Tenzij je een hele, hele grote bent. En dat kan van Werner Herzog wel gezegd worden. De Duitse regisseur maakte in de jaren ’60 en ’70 furore met grandioze films die aanvoelen als documentaires, en in de decennia erop met documentaires die aanvoelen als epische films.

 

In zijn filmproducties werden acteurs vaak daadwerkelijk op de proef gesteld. En in zijn documentaires werd de werkelijkheid juist vaak een handje geholpen. Onder andere deze mysterieuze films, de daarin voorkomende, legendarische rekwisieten en Herzogs broer en producent zijn de hele maand september nog te zien en horen aan ’t IJ.

 

The FRIENDS experience | NDSM-terrein | Ticket v.a. 22,- | 1 september - 19 november 

Altijd al eens in de wereld van Joey, Monica, Chandler, Ross en Rachel willen stappen? Sinds deze maand kan dat. Op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord is een pop-up museum ingericht met de decor- en kledingstukken die gebruikt zijn voor de wereldberoemde sitcom. Neem plaats op de iconische oranje sofa, en waan je even in Manhattan, New York. 

 

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny | In de Nationale Opera & het Nationaal Ballet | Met studentenkorting: 19,-. V.a. 33,- | 6-27 september

Iemand anders die uitgekeken is op ITA, is oud-ITA-directeur Ivo van Hove. In de door hem geregisseerde opera in de fictieve stad Mahagonny beginnen seks, geldlust en drank langzamerhand hun tol te eisen op personages en toehoorders. Het is een waar spektakelstuk met green screens, live camerabeelden en geweldige zangers. 

 

En dat alles op de jazzy muziek van de vermaarde componist Kurt Weill (ook bekend van het nummer ‘Mack the Knife’) en de fameuze toneelschrijver Bertolt Brecht. Ben je jonger dan 16? Dan kom je niet binnen. Kortom, dat belooft wat voor de wellustige luisteraar.

 

Art Bar in Sexyland World | Gratis | 20 september

Elke week kun je als kunstenaar, in welk gebied ook, je idee testen bij een expert in cultureel clubhuis Sexyland. Deze week kun je opbouwende kritiek ontvangen van Hester Alberdingk Thijm, directeur van de AkzoNobel Art Foundation. Ben je kunstliefhebber, kunststudent of simpelweg kunstzinnig? Laat je werk dan aan Alberdingk Thijm zien en zij voorziet je van artistiek advies, commerciële ideeën en mogelijk ook een biertje.