Folia bestaat dit najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 52: 26 mei 2000.
Studenten die nog niet zo vertrouwd zijn met het internet zullen dat snel moeten worden. De UvA gaat verder online en dat betekent dat een hoop papieren communicatie verdwijnt. Wie aan de UvA wil studeren zal volgend jaar het net op moeten.
De huidige internetsite van de Universiteit van Amsterdam lijkt nog erg veel op de papieren studiegidsen. Het eerste dat opvalt is de uitgebereide beschrijvingen van de organisatie. Met ‘UvAweb2000’ zal dit drastisch veranderen. De nieuwe site wordt opgebouwd vanuit het perspectief van de gebruiker.
Dit betekent dat de site zich zal aanpassen aan de bezoeker en aan het tijdstip waarop hij geraadpleegd wordt. Een site voor studenten zal dan ook wezenlijk verschillen van een voor medewerkers. Een student zal bijvoorbeeld een herinnering op zijn scherm krijgen dat hij zich moet inschrijven voor een tentamen, een medewerker de details van een salarisaanpassing.
[...]
De bedoeling is dat internet veel intensiever gebruikt wordt om te communiceren met studenten. De verwachting is dat daardoor op den duur flink geschrapt kan worden in de kosten. Bij wijze van proef worden eerst de onderwijsmedelingen op internet gezet. Na een overgangsperiode zullen studenten uitsluitend via internet kunnen nagaan of een college uitvalt of niet. De onderwijsmedelingen zullen verdwijnen uit universiteitskrant Folia.
[...]
Sjaak Priester van Folia is niet blij met het verdwijnen van de mededelingen uit zijn blad: ‘Folia wordt moedwillig slechter gemaakt om studenten het internet op te krijgen.’ Hij vreest dat het aantal lezers van Folia zal dalen.
Dit is een fragment uit het artikel ‘Verplicht internet’, door Edward van Geuns. Folia, 26-05-2000.