Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | Theo van Gogh weg bij Folia wegens excuses redactie

Redactie Folia,
5 september 2023 - 13:29

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 47: 6 januari 1995.

Columnist Theo van Gogh is woedend opgestapt bij Folia. De reden is dat de redactie openlijk spijt betuigt over publikatie van een column van Van Gogh.
 
In het gewraakte stuk (in Folia 14) maakte Van Gogh aan het adres van Evelien Gans, auteur van het boek Gojse nijd en joods narcisme, de opmerking: ‘Ik vermoed dat mevrouw in vochtige dromen vaak een beurt krijgt van dokter Mengele’.
 
Deze opmerking vindt de redactie bij nader inzien antisemitisch. Het bestuur van de vakgroep nieuwe en theoretische geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam heeft bij de redactieraad van Folia een klacht ingediend tegen publikatie van de column. Gans is verbonden aan deze vakgroep.
 
Theo van Gogh is verbolgen over de excuses die de redactie aanbiedt en vooral over de typering ‘antisemitisch’, die daarin wordt gebruikt. Volgens hem is de opmerking over Gans hooguit te beschouwen als een ‘sick joke’.
 
Van Gogh stelt dat de redactie van Folia het hem onmogelijk maakt verder voor het blad te werken. Hij heeft overwogen een proces aan te spannen tegen Folia wegens ‘wanprestatie’, maar ziet daarvan af.