Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | ‘Oh dus we gaan niet met z'n allen de stad in’

Redactie Folia,
6 september 2023 - 12:59

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 48: 30 augustus 1996. 

Collegevoorzitter Gevers hoopt dat de eerstejaars verdomd eigenwijs de universiteit verlaten. Oud-UvA-studente Cabaretière Sanne Wallis De Vries (25) doet een boekje open over gistend sperma in de baarmoeder en waarschuwt Intreegangers voor relaties met hun begeleider.

 

Oudemanhuispoort, maandagochtend. Honderden eerstejaarsstudenten staan in de rij om zich te laten indelen in groepjes voor de Intreeweek. Dit jaar geen ellenlange rijen, geen All you need is love-caravan, maar wel AT5 en de traditionele zieltjeswinnerij van de roeiverenigingen en een uitzendbureau.

 

‘Sta ik hier in de rij, komen er allemaal van die vervelende mensen op me afgeroeid. Ik wil helemaal niet roeien! Rot op met die roeispanen!’ tiert een geïrriteerde Nijmegenaar. ‘Ik ging hier toch al met gemengde gevoelens naar toe dus als het zo doorgaat...’

 

Dit jaar zijn de deelnemers van de Intreeweek vooraf in drie groepen ingedeeld, zodat het minder druk is dan voorheen voor de Oudemanhuispoort. De gesprekken in de rij tussen de nieuwbakken studenten gaan onder andere over uitgaan, studie en kamers. Ook twee jongens die van de zenuwen zijn vergeten deze ochtend Clerasil op hun gezicht te smeren, willen nou wel eens weten hoe het zit met het Amsterdamse nachtleven. ‘Waar is de dichtstbijzijnde discotheek?’

 

‘Ik heb gehoord dat je een heleboel boeken die zogenaamd verplicht zijn helemaal niet hoeft te lezen’, vertrouwt een aanstaande rechtenstudente toe aan een vriendin. ‘Je moet gewoon de conclusie kopiëren,’ is het antwoord van de andere wijsneus. ‘Was het moeilijk een kamer te vinden?’ informeert een student beleefd. ‘Viel mee’, is het antwoord. ‘Mijn vader heeft een huis gekocht op de gracht.’ ‘Oh.’ Einde gesprek.

 

Esther Schultz (21) is Amsterdamse. Voordat ze zich inschreef voor pedagogische wetenschappen heeft ze achtereenvolgens een jaar vooropleiding theateracademie en een jaar dansacademie gedaan. Esther klaagt over het drukke Intree-programma. ‘Ik ben niet zo’n non-stop uitgaansmens. Bovendien moet ik volgende week ook nog studeren.’

 

Rosalie van Deursen (22) is het tweede meisje in het groepje. Vorig jaar haalde ze haar propedeuse kunstgeschiedenis in Groningen. Maar ze wilde liever culturele studies doen en die studie bestaat niet in Groningen. ‘Eigenlijk wilde ik stiekem ook graag in Amsterdam studeren.’ Rosalie hoeft niet op en neer te reizen, want ze heeft al een kamer bemachtigd. ‘Een douche ontbreekt helaas, dus zal ik tijdens het eindfeest wel een beetje stinken.’

 

Tamar van Bokhoven (18) maakt het trio compleet. De Dordrechtse gaat communicatiewetenschap studeren, maar heeft nog geen kamer in Amsterdam. ‘Kun je niet een oproep plaatsen in Folia dat ik een kamer zoek?’ vraagt ze vriendelijk. 

 

Dit is een fragment uit het artikel ‘Ruim tweeduizend eerstejaars maken kennis met hun universiteit en Amsterdam’, door Ingrid Geesing en Ditmer de Vries. Folia, 30-08-1996.