Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af I Rookgordijn rond rookverbod

Redactie Folia,
28 augustus 2023 - 12:56

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 41: 22 december 1989.

Roken is vanaf 1 januari ook op de UvA taboe. De universiteit zal strak de hand houden aan het rookverbod voor overheidsgebouwen dat vanaf die datum van kracht is. Of dat meteen overal duidelijk wordt aangegeven is twijfelachtig: de beheerders van de diverse gevouwen – althans degenen die aan de vooravond van Kerstmis te bereiken waren – weten niet hoe ze aan verbodsborden of stickers moeten komen.
 
Vanaf 1 januari mag er alleen nog gerookt worden in werkkamers. Als een werkkamer door meerderen gedeeld wordt, moeten de gebruikers het onderling uitvechten of en in welke mate er gerookt mag worden. Daarnaast kan er een sigaretje opgestoken worden in speciaal afgeschermde gedeelten van de kantines (maximaal een derde van de ruimte). Met die ontheffing moeten de medezeggenschapscommissies akkoord gaan. Een verzoek daartoe heeft sommige medezeggenschapscommissies al bereikt.
 
Mr. I. A. Van Roijen, hoofd van de Centrale Juridische Afdeling van de UvA: ‘In werkvertrekken met meer dan één bewoner moeten ze het onderling uitmaken of er gerookt mag worden. Misschien kunnen ze per afdeling een vertrek vrijmaken dat dan blauw staat van de rook. Maar daar kunnen geen regels voor worden gegeven.’ Van Roijen is zelf een ‘matig’ roker – vijf middelgrote sigaren per dag, het liefst La Paz. Die kan hij vrolijk blijven opsteken want hij heeft een werkkamer voor zich alleen. Over stammenoorlogen die kunnen uitbreken tussen rokers en niet-rokers kan hij ‘geen zinnig woord’ zeggen. ‘Mocht dat gebeuren dat zal zich dat grotendeels buiten mijn waarneming voltrekken.’
 
Dit is een fragment uit: ‘Rookgordijn rond verbod’.