Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af | Studenten leggen universiteit plat

Redactie Folia,
22 augustus 2023 - 15:53

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 37: 3 mei 1985.

Op het eerste gezicht in tegenspraak met de centrale leus ‘de uiversiteit is er voor iedereen’ hielden enige honderden studenten afgelopen maandag een vijftal universitaire gebouwen potdicht voor iedereen. De blokkades werden gehouden in het kader van de actieweek tegen de plannen van minister Deetman voor een nieuw studiefinancieringsstelsel. Toegang tot de gebouwen werd alleen verschaft aan ondertekenaars van een handtekeningenlijst, waarop de organiserende studentenvakbond ASVA zijn eisen aan de minister kenbaar had gemaakt. 

 

Blokkades bevonden zich voor de deuren van het PC. Hoofthuis en het Bungehuis (beide letteren), het Maupoleum (economen e.a.), gebouw 5 op het Binnengasthuisterrein (politicologen) en de Oudemanhuispoort. Van deze vijf gebouwen was de Oudemanhuispoort al maandagmorgen in alle vroegte bezet, met inbegrip van het aanpalende Juridisch Instituut. Bij het Roetereseiland (bèta’s) werd een pamflettenactie gevoerd. Nadat op maandagmiddag in de bezette Oudemanhuispoort de actieweek officieel was geopend werden de blokkades veelal opengebroken. 

‘Als de maatregelen van Deetman niet worden tegengehouden zullen straks alleen blanke, mannelijke studenten uit elite-milieus de enige overgebleven studenten zijn’

De bezwaren van de ASVA richten zich vooral tegen het feit dat in het nieuwe stelsel 27-jarigen geen recht meer hebben op enige beurs. De ASVA vreest dat zij zullen ophouden met studeren. In het algemeen, aldus de ASVA, zal het nieuwe stelsel het onderwijs duurder en dús minder toegankelijk maken. ‘Als de maatregelen van Deetman niet worden tegengehouden zullen straks alleen blanke, mannelijke studenten uit elite-milieus de enige overgebleven studenten zijn,’ zoals ASVA-voorzitter Daniël Engelsman de inzet van de actie maandagmiddag verklaarde.

 

Fragment uit:‘Studenten leggen universiteiten plat’. Folia, 3 mei 1985.