Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Folia telt af I Maar 35 procent haalt z’n studie binnen zes jaar op de UvA

Redactie Folia,
14 september 2023 - 15:03

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 54: 20 september 2002

Op geen enkel algemene unversiteit in Nederland doen studenten zo lang over hun studie als aan de UvA. Dat blijkt uit recente cijfers die de vereniging van universiteiten (VSNU) naar buiten heeft gebracht. Slechts 35 procent van de UvA-studenten haal binnen zes jaar zijn bul, wat op zich al twee jaar langer is dan formele studieduur. Aan de UvA is de kans op een succesvolle afronding van de studie vooral klein bij grote studies als rechten, psychologie, econometrie, Nederlands, geschiedenis en informatica.

 

Bij de werving van studenten maakt de UvA veelvuldig gebruik van de aantrekkelijke buitenuniversitaire aspecten van de hoofdstad, zoals het culturele klimaat, de historische dimensie van de binnenstad en de uitgaangsmogelijkheden. Dat wervingsbeleid zet weliswaar zoden aan de dijk in de zin dat het aantal eerstejaars aan de UvA redelijk constant blijft, maar heeft ook een contraproductief effect: studenten komen niet naar de UvA om te studeren, maar om in Amsterdam te wonen en te leven. Overigens meent rector magnificus Paul van der Heijden dat de hoge studieuitval aan de UvA ook komt doordat het leven in Amsterdam duurder is en studenten derhalve meer tijd kwijt zijn aan bijbaantjes.

 

In een poging het tij te keren voert de UvA dit jaar bij wijze van experiment het bindend studieadvies in op de Faculteit der Economische Wetenschappen en econometrie. Economiestudenten die in hun eerste jaar geen 21 studiepunten halen, moeten met de studie ophouden. Ook wil de UvA meer tijd steken in de begeleiding van studenten. Bij psychologie is een aantal jaren geleden het intensief onderwijs ingevoerd, waarbij studenten twee keer per week verplicht bij elkaar komen in een practicumgroep. Ook op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid wordt geprobeerd de uitval te beperken door studenten in verplichte werkgroepen te laten samenwerken. Bij psychologie heeft de werkwijze al enig resultaat gehad: het aantal studenten dat de propedeuse in een jaar haalt, zou zijn verdubbeld.