Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Raad voor de Rechtspraak.
actueel

Universiteitssecretaris Calluna Euving verlaat de UvA

Dirk Wolthekker,
29 juni 2023 - 07:30

Universiteitssecretaris Calluna Euving verruilt na zeven jaar de UvA voor een staffunctie bij de Raad voor de rechtspraak in Den Haag. Haar benoeming gaat eind oktober in.

Calluna Euving (1969) wordt een van de twee  nieuwe bestuursleden van het vijfkoppige bestuur van de Raad voor de rechtspraak, een sinds 2002 bestaande onafhankelijke buffer tussen de rechtspraak en de regering. De Raad hoort bij de rechterlijke macht, maar spreekt zelf geen recht en vormt het bestuur van de meeste rechtsprekende organisaties in Nederland, waaronder de elf rechtbanken en de vier gerechtshoven. Euving gaat zich binnen de Raad onder meer bezighouden met IT en HRM. De regering heeft op voorstel van minister Weerwind (D66) voor Rechtsbescherming ingestemd met haar benoeming. Bij de Raad werken zo'n 120 mensen.

 

D66

Euving is afgestudeerd politicoloog en behaalde haar MBA aan Georgetown University. Ze was in het verleden directielid bij het Office of the Quartet Representative in Jeruzalem. Daarvoor werkte zij als Chief of Staff bij de Mathematical Association of America en bij Georgetown University in Washington D.C. Eerder werkte zij bij de TU Delft. In een ver verleden was ze voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Ze is universiteitssecretaris sinds februari 2016 en is getrouwd met D66’er Udo Kock, die in de periode 2018|2019 wethouder was van de gemeente Amsterdam.

 

Strategie

De universiteitssecretaris is onder meer het hoofd van de universitaire bestuursstaf en verantwoordelijk voor de ondersteuning van het College van Bestuur. Ook is de secretaris de schakel tussen het CvB en de faculteiten. Het is een uiterst strategische, politiek gevoelige functie  waarin veel interne (bestuurlijke) belangen samenkomen. De laatste maanden heeft Euving haar handen vol gehad aan de klokkenluiderskwestie rond docent Laurens Buijs. De Raad laat weten dat Euving op 30 oktober aantreedt. Wie haar bij de UvA zal opvolgen is nog niet bekend.