Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel.
actueel

Folia telt af | Het hele Binnengasthuis tegen de vlakte

Redactie Folia,
28 juni 2023 - 13:00

Folia bestaat komend najaar 75 jaar. De redactie blikt dagelijks met een (deel van een) artikel of video letterlijk terug op elk van die jaren en telt zo af naar 13 oktober, de dag dat ‘het mededelingenblad voor de civitas’ precies 75 jaar bestaat. Vandaag deel 28: 12 april 1975.

 

Een eigentijds universitair stadsdeel in het hart van Amsterdam, waarop zowel de universiteit als de stad Amsterdam trots kan zijn. Dit ideaal wil de universiteit bereiken op het terrein van het Binnengasthuis wanneer dit ziekenhuis verhuisd zal zijn. Op dit terrein zouden ruimten moeten komen voor de rechtenfaculteit en de sociale faculteit, maar vooral ook voor congressen, representatie en centrale diensten.

 

Als de plannen worden gerealiseerd zal het terrein in het hart van Amsterdam totaal van aanzien veranderen. Alle gebouwen van het ziekenhuis zouden tegen de grond gaan. Van de Oude Turfmarkt-gevelwand, waaronder monumenten zoals de ‘Vingboom-panden’, zou het grootste deel blijven staan. Hetzelfde geldt voor het stuk aan de Nieuwe Doelenstraat tegenover Hotel De l’Europe. Maar de bebouwing verderop aan de Nieuwe Doelenstraat en Kloveniersburgwal gaat tegen de grond, op de nummers 90 en 92 na. Ook de voormalige universiteitsapotheek (Kloveniersburgwal 84) zou weg moeten.

 

Boekenstalletjes

Niet helemaal duidelijk is de toekomst van de overdekte Oudemanhuispoort met de boekenstalletjes; de werkgroep vindt dat die ‘zo veel mogelijk’ in de huidige vorm moet worden gehandhaafd. De werkgroep legt verder veel nadruk op de toegankelijkheid van het gebied. Op dit moment is het gebied niet voor buitenstaanders bereikbaar; de plannen voorzien daarentegen in loop- en fietsroute door het terrein. Gedacht wordt aan een weg in het verlengde van de brug bij het Doelenhotel, via welke men op de Oudezijds Achterburgwal terecht zou kunnen komen. Ook vanuit de Nieuwe Doelenstraat, de Oude Turfmarkt, de Kloveniersburgwal en de Grimburgwal zouden wegen in het BG-terrein moeten doordringen.

 

432 miljoen gulden

Het tijdschema van de sloop en nieuwbouw is nogal onzeker omdat het tijdstip van definitieve ontruiming van het BG niet vaststaat. Vanaf 1977 zou er gesloopt kunnen worden, in 1978 zou de eerste nieuwbouw van start kunnen gaan.. Het laatste nieuwbouwproject zou in 1986 moeten beginnen. De totale investeringskosten worden geraamd op 432 miljoen gulden, waarvan de sloopkosten op vier miljoen worden geschat.

 

Fragment uit ‘Binnengasthuis helemaal tegen de grond’ uit Folia van 12 april 1975.